Lakásfelújítás – Csináld magad, vagy inkább ne

2020. máj. 11. Szűrös Ivett

A legtöbben bizonyára tudhatnak maguk mögött otthonuk szépítését szolgáló felújítási munkákat. Aki megteheti, az inkább szakembert fogad, így időt, fáradságot spórolhat meg, és talán nem kevés bosszúságtól is megkíméli magát. Ugyanis maga a felújítás anélkül is elég stresszes, hogy azt az ember saját maga végezné.

Természetesen minden anyagiak kérdése. A rendelkezésre álló keret alapján kell eldönteni, hogy az anyagok megvétele után marad-e elég pénz egy hozzáértő szakember, esetleg egy kedvezőbb áron dolgozó sógor/koma/jó barát munkájára, vagy pedig kénytelenek vagyunk mindent magunk megcsinálni. Ez utóbbit viszont érdemes alaposan átgondolni, ugyanis a felújítás közben adódhatnak olyan nem várt gondok, amelyek megoldásához már nem elég a kitartásunk és szorgalmunk, hanem mindenképpen hozzáértőt kell hívnunk. Természetesen vannak olyan egyszerűbb munkák, mint például falfestés-, kerítésfestés, tapétázás, stb., amit kellő idő és türelem birtokában, egy kis utána olvasást követően mi is probléma nélkül megcsinálhatunk. Az ilyen esetben nem érdemes mestert hívni, főleg, hogy a mai festők aranyárban dolgoznak. Persze, más a helyzet akkor, ha nem csak egy kis faljavítgatásról, illetve festésről van szó, hanem egy olyan (rosszabb) állapotú falat szeretnék rendbe tetetni, ami teljes glettelést igényel.

Otthonunk hideg-/meleg burkolatokkal történő szépítése szintén egy nehezebb feladat. Ennek ellenére sokan maguk vágnak neki, nem gondolva rá, hogy ha nem is szakember, de legalább egy tapasztaltabb személy segítségét kérjék. A rosszul lerakott burkolat ugyanis nem csak esztétikailag zavaró látvány, de anyagpocséklás is, hiszen hamarabb cserére szorul. A laminált padló esetében például, ha az illesztések nem megfelelőek, a lapok idővel szétcsúsznak, így szükséges az egész újbóli felszedése, a sérült, hibás elemek kicserélése, majd az újrarakás, amit ezúttal már tényleg érdemes szakemberre bízni. A hidegburkolatoknál pedig még jobban ajánlott odafigyelni, hiszen a rosszul lerakott járólapok cseréje körülményesebb, és akár a helyiség teljes padozatának felverése is szükséges lehet.

Az otthonunkban felmerülő víz-, gáz- és fűtésszerelési munkálatokat kizárólag tapasztalt szakemberrel célszerű elvégeztetni, ugyanis egy önjelölt ”szaki” akár meg is sérülhet szerelés közben, de előfordulhat az is, hogy az elvégzett munkával több kárt okoz nekünk, mint hasznot.

Mielőtt magunk fogunk neki a felújításnak, érdemes tehát jól átgondolni, belevágjunk-e, vagy inkább spóroljunk még arra, hogy egy hozzáértővel végeztessük el a munkát.