Különleges lépcsőmegoldások, melyekre nem is gondoltál volna!

2021. szept. 26. Fodor Andrea

A lépcső egy praktikus építészeti megoldás, melynek segítségével könnyebben közlekedhetünk az épületszintek között. Ez a hivatalos definíciója a lépcsőnek. A lépcső azonban ettől jóval több! Sőt, akár az önkifejezés és az önmegvalósítás eszköze is lehet.

Hoztunk néhány érdekes, meghökkentő és nagyon különleges lépcsőmegoldást nektek inspirációnak.

Lépcső megosztva háziállatainkkal

Ez a lépcsőmegoldás igen jól kihasználható, ha kutyussal vagy cicával élünk együtt. Négylábú kedvenceink így különleges bánásmódban részesülhetnek, egy saját sávban közlekedhetnek a szintek között. Természetesen a lépcső borítása is illeszkedik a felhasználókhoz – tappancsaik nem csúsznak el a számukra kialakított felületen.

Motivációs lépcsőfokok

Egyre több helyen látni – akár kültéren is olyan lépcsőmegoldásokat, melyeknél az egyes lépcsőfokokra egy-egy üzenet, szó van felfestve. Ez egy remek megoldás, ha egy kis motivációra van szükség! Így bátoríthatjuk és motiválhatjuk azokat, akik megteszik ezeket a kis lépéseket a sikerért.

Lebegő lépcsőfokok

Ezt a modern megoldást már egyre több helyen alkalmazzák különféle anyagok felhasználásával. Optikai illúzióként olyan hatást kelt, mintha a levegőben lebegnének a lépcsőfokok. Igazán letisztult és minimalista építészeti megoldás.

Művészi megvalósítás, önkifejezés

Az építészet is imádja a lépcsőket, hiszen ez a felület igen alkalmas a művészi önmegvalósításra is. Ezekben az esetekben tényleg csupán a képzeletünk szab határt annak, hogy az alkotók mit álmodnak meg. Lehet az egy beltéri fa, egy színes festékfolyam vagy akár egy futurisztikus üvegkalitka is.

Természetes anyagok használata

Ezeknél a lépcsőknél igyekeztek minél természetesebb anyagokat használni a kialakításhoz. Ez lehet egy faág, pattintott kőlapok vagy akár natúr fagerendák is. Ez a fajta építészeti stílus is újra kezd divatba jönni, kül- és beltéren egyaránt alkalmazhatóak ezek az alapanyagok.

Futurisztikus megoldások

Ezeknek a sci-fi filmbe illő építészeti remekműveknek a megalkotásakor nem a funkcionalitás volt az elsődleges szempont, hanem a látvány. Különleges anyagok, egyedi megjelenés és meghökkentő kialakítás jellemzi őket. Ilyenekkel általában nem találkozhatunk minden nap, de ha mégis belefutunk valahol a világot járva, érdemes kipróbálnunk őket!

Ezek után bátran kijelenthetjük, hogy a lépcsők nem merülnek ki a téglából, betonból és fából készített változatoknál. Fantáziadús alkotási és önkifejezési formái az építészeknek, mellyel szívesen játszanak is tervezéskor. Járjunk nyitott szemmel és a környezetünkben is megláthatjuk a hasonlóan kreatív lépcsőmegoldásokat. Nektek melyik tetszik a legjobban?