Költözés – csakis szervezetten!

2020. aug. 25. Szűrös Ivett

Az emberek nagy része legalább egyszer már költözött életében. Aki e téren kevesebb rutinnal rendelkezik, az bizony gyakran nem elég szervezetten végzi a költözést, aminek következtében több idejébe és energiájába kerül, mire az egészet a háta mögött tudhatja és élvezheti az új otthon nyújtotta kényelmet.

Akár költöztető céget bízunk meg, akár mi magunk szállítjuk egyik helyről a másikra a bútorainkat és egyéb holmijainkat, az egyik legfontosabb a megfelelő csomagolás, hogy lehetőleg minden sértetlenül vészelje át a be/kipakolást, valamint a sokszor több száz kilométernyi utazást. Bár biztosan akad rá példa, de azért általában nem jellemző, hogy egyik napról a másikra kell új helyre költöznünk. Legalább néhány hét a rendelkezésre szokott állni egy-egy nagyobb, teljes háztartást érintő költözésre. Ezért, ha idejében elkezdjük a tervezést/szervezést, ezt követően pedig a csomagolást, akkor kevésbé uralkodik majd el a káosz a régi, illetve az új lakásunkban/házunkban.

Megfelelő tárolóhely birtokában, mindig jó, ha van otthon néhány kartondoboz, hiszen bármikor szükségünk lehet egyre, de igazán költözéskor vesszük ezeknek a legnagyobb hasznát. Egyébként nem kell feltétlenül újakat vennünk. A különféle boltokban, üzletekben, áruházakban, de akár az interneten is találhatunk ingyen elvihető dobozokat. Fontos, hogy használjunk inkább masszívabb darabokat, legalábbis a nehezebb tárgyakhoz, ugyanis egy gyengébb, jól megpakolt doboz alja cipekedés közben akár ki is szakadhat. Költözésnél érdemes az összes fellelhető bőröndöt, utazótáskát is telepakolni, de tiszta állapotban a szennyestartók és a szemeteskukák is tökéletesen alkalmasak szállítandó holmik tárolására. A törékeny, sérülékeny tárgyak csomagolásánál ajánlott újságpapírt, lakástextilt (törölközőt, lepedőt, ágyneműt, stb.) vagy valamilyen ruhaneműt használni. Fontos, hogy minden gondosan telepakolt, körbeszalagozott dobozon legyen feltüntetve annak tartalma. E célból használhatunk költöztető matricákat, de vízálló filctollal írt szöveg ugyanúgy megteszi. Ez megkönnyíti, hogy a dobozok az új otthonban már eleve abba a helyisége kerüljenek, ahová azok tartalmuk szerint tartoznak.

Becsomagolás/bedobozolás közben érdemes a régi/megunt/elhasználódott tárgyakat szelektálni, így fölösleges holmit biztosan nem viszünk magunkkal. A kiválogatott, még jó állapotú, használható dolgokat elajándékozhatjuk, eladományozhatjuk, de akár (például garázsvásáron) értékesíthetjük is. Akik megengedhetik maguknak, vagy akik kisebb lakásba/házba költöznek, azoknál gyakori, hogy csak a személyes holmikat viszik magukkal, egyébként a teljes berendezést hátrahagyják/eladják, és mindenből teljesen újat vesznek.

A régi otthon kiürítése és az új berendezése is sokkal könnyebben megy, ha jól szervezetten történik.