Klíma – Mi szól mellette, mi ellene, illetve szükség van-e rá egyáltalán?

2022. jún. 19. Szűrös Ivett

Bár évekkel ezelőtt még egyfajta luxusnak számított az, ha valaki klímát szereltetett be, ma már az átlagfizetésből élők körében is egyre gyakoribb, hogy otthonukat légkondicionáló-berendezéssel egészítik ki.

Mivel sokak számára dilemmát okoz annak eldöntése, hogy szereltessenek-e be klímát, vagy sem, most összeszedtük a leggyakoribb mellette, illetve ellene szóló érveket.

Mellette szól(hat), hogy:

  • elviselhetővé teszi a nyári kánikulát: A nyári kánikula idején kevés jobb dolog van, mint a legforróbb órákat egy klimatizált helyiségben átvészelni. Különösen azoknak lehet érdemes légkondicionálót felszereltetni, akik sokat tartózkodnak otthon, vagy home office-ban dolgoznak, és rosszul viselik a hőséget.
  • fűtésre alkalmas típusok is kaphatók: Klímavásárlás előtt egyébként is javasolt szakember tanácsát kérni, ám aki elsősorban fűtésre, vagy fűtésre is szeretné a jövőben használni, annak még inkább ajánlott. Ugyanis vannak olyan klímák, melyekkel bár lehet fűteni, de inkább csak fűtésrásegítésre és/vagy a kicsit hidegebb időben való bemelegítésre alkalmasak. Ezzel szemben vannak olyan berendezések, melyeket kimondottan fűtésre (is) optimalizáltak.
  • növel(het)i az ingatlan értékét: A klímaberendezések értéknövelő szerepet is betölthetnek egy esetleges ingatlan adásvétel során. Az persze nem mindegy, hogy a beszerelt légkondicionáló(k) milyen állapotú(ak), ám egy-egy modernebb készülék akár pozitív benyomást is kelthet a potenciális vevőkben. Arra viszont nem árt figyelni, hogy az adásvételi szerződés tartalmazza a klíma meglétét.

Ellene szól(hat), hogy:

  • használata zajjal jár: Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy az adott típus kültéri és beltéri egysége milyen zajszinttel működik.
  • használatával megnő az áramfogyasztás: Természetesen a mai, modern készülékek nagy része már energiatakarékos, azonban a klímahasználat miatt így is számítani kell a megnövekedett áramfogyasztásra, így a villanyszámla is több lesz. (Az illetékes áramszolgáltatónál lehetőség van az úgynevezett H tarifa bekötésének igénylésére, mely kedvezőbb áron teszi elérhetővé a klíma működtetéséhez szükséges áramot.)
  • árthat az egészségnek:

=> légúti panaszokat okozhat: Ez elsősorban az elhanyagolt berendezésekre igaz. Épp ezért fontos a készülékek szakember általi rendszeres karban tartása (ellenőrzése, tisztítása, fertőtlenítése). /Évente legalább 1X, de még jobb 2X./

=> meghűlést okozhat: Ez főként akkor fordulhat el, ha túl nagy a különbség a benti és a kinti hőmérséklet között.

A légúti panaszok és a meghűlés mellett akár fejfájás, illetve ízületi fájdalom is jelentkezhet azoknál, akik túl sok időt töltenek klimatizált helyiségben és/vagy nem megfelelően használják a légkondicionálót.

Miután az ember alaposan mérlegelte az előnyöket és a hátrányokat, meghozza a döntést, amely a klíma mellett vagy ellen szól. Ha a pro érvek bizonyultak erősebbnek, akkor sem szabad meggondolatlanul beszereltetni egy hasraütés-szerűen választott darabot, hanem át kell gondolni a következőket:

  • melyik helyiségbe is érdemes telepíteni a klímát;
  • csak hűtésre vagy fűtésre is lesz a jövőben használva;
  • számít-e a zajszint, vagy sem (pl. hálószobában zavaró lehet a magasabb zajszinttel működő klíma);
  • rendelkezzen-e különféle okos funkciókkal (pl. programozhatóság), vagy sem.

Aki rászánja magát, hogy otthonában klímát szereltessen fel, az vélhetően hosszú távra tervezi azt használni. Épp ezért a vásárlást nem szabad elkapkodni, hanem alaposan mérlegelni kell, hogy az embernek pontosan mire is van szüksége. A saját igényeket javasolt összevetni az egyes típusokra jellemző tulajdonságokkal, amennyiben szükséges, úgy érdemes lehet szakcikkeket olvasgatni, illetve szakember tanácsát is kérni, mielőtt elhatározza magát valaki az egyik vagy a másik mellett.