Készüljünk fel időben a télre, a fűtési szezonra

2020. okt. 10. HírDrazsé

Vége a nyárnak, sőt lassan a szeptembernek is. Bármennyire is jó idő van még ilyenkor napközben, azért estére és reggelre igencsak le tud hűlni a levegő.

A fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődik. Aki még nem kezdte el a téli időszakra való felkészülést, annak bizony épp itt az ideje.

Az egyik első és legfontosabb teendő, hogy végeztessük el a teljes fűtési rendszerünk átvizsgálását. Ezt pedig kizárólag szakemberre bízzuk! Nem lehet elégszer és eleget hangsúlyozni, milyen fontos a fűtőberendezések, a kazánok, a különféle készülékek és a füstelvezetők legalább évente egyszer történő ellenőrzése, karbantartása. Egyébként a kötelező kéményseprés 2016. július 1-től díjmentes, ami egy kis könnyebbséget jelent a lakosság számára. A rendszeres ellenőrzés, karbantartás mellett az is elengedhetetlen, hogy legyen egy/több füst- és szén-monoxid-riasztó az otthonunkban. A katasztrófavédelem honlapján megtalálható mind a hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített, mind pedig a nem megfelelőnek minősített érzékelők listája. (pozitív és negatív lista)

Aki kályhával vagy vegyes tüzelési kazánnal fűt, annak arról is gondoskodni kell, hogy a tüzelőt időben beszerezze. Nyilván az anyagiaktól és a rendelkezésre álló tárolóhely nagyságától függ, hogy ki, mikor és milyen mennyiségben tud fát és/vagy szenet vásárolni. Aki azonban megteheti, annak érdemes akár két fűtési szezonra elegendő mennyiséget is venni. A kellően kiszáradt fa fűtőértéke ugyanis magasabb, mint a nedves fáé.

Sajnos vannak olyanok, akik csak a legutolsó pillanatban, amikor már nappal is mínuszok vannak, tudnak egy kevés tüzelőt venni. Ha pedig elfogy, akkor azt tesznek a tűzre, amit éppen találnak (festett/lakozott fát, gumit, szemetet, ruhákat, stb.). Annak ellenére gyakori jelenség ez, hogy az illegális anyagok tüzelése köztudottan káros az egészségre és a környezetre is. A szegény ember találékony, és ha nem akar a saját házában megfagyni, kénytelen úgy megoldani a téli fűtést, ahogy tudja. Egyébként a rászorulók a helyi önkormányzatoknál tüzelőanyag-támogatást igényelhetnek.

Akár korszerű fűtési berendezéssel, akár egy egyszerű cserépkályhával megoldott ingatlanunk belső hőmérsékletének biztosítása a hideg időben, az éves ellenőrzést, karbantartást nem szabad elmulasztani. Otthonunk és családunk biztonsága ugyanis mindennél fontosabb. A szakemberrel végeztetett munkálatok mellett megfelelőnek minősített érzékelő(k), jelzőkészülék(ek) felszerelése is javasolt.

Készüljünk fel időben a télre, a fűtési szezonra!