Karácsonyi kaktusz az otthonunkban

2021. ápr. 20. Diós Anita

Nem véletlenül népszerű az éppen a szürke, téli időszakban pompázó karácsonyi kaktusz. Mesésen mutat, amint megannyi rózsaszín virágától roskadoznak a hajtások, és a pazar látványért éppenséggel csak néhány alapvető feltételt „kér cserébe” a növény.

A karácsonyi kaktusz ugyanis egyáltalán nem tartozik az igényes növények közé, így a kezdő növénybarátok számára is ideális választást jelent. Mihelyst tisztában vagyunk azzal a néhány körülménnyel, amelyen a növény fejlődése és virágzása áll vagy bukik, tulajdonképpen nyert ügyünk van, hiszen karácsonyi kaktuszunk kicsi odafigyeléssel szinte biztosan a lakás éke lesz.

Az egyik legfontosabb ilyen körülmény, hogy más kaktuszokkal szemben a karácsonyi kaktusz nem a teljesen száraz levegőt kedveli, hanem bizonyos fokú páratartalomra szüksége van. Öntözni is gyakrabban szükséges, ugyanakkor kerülni kell a túlöntözést is, vagyis két locsolás között jó, ha kiszikkad kicsit a földje. A virágzás ideje alatt ellenben állandóan nyirkosnak kell maradnia a talajnak, és időnként párásítani is lehet a növény körül egy szórófejes flakonnal.

A szoba hőmérsékletét minden esetben tartsuk 18-19 fok felett, ennél hidegebbet nehezen visel el a növény, a huzatra pedig ugyancsak érzékeny. Noha a fényigénye nem kifejezetten nagy – egy keleti fekvésű ablak tökéletesen megfelelő számára –, az azért jó, ha a nap egy rövid részében a szórt mellett közvetlenebb napfény is éri. Persze, tűző napsütésnek ugyancsak nem érdemes kitenni.

Talajigénye ugyan viszonylag alacsony, de érdemes tápanyagban gazdag földbe ültetni, és a virágzás időszakában magas káliumtartalmú tápszerrel is javasolt ellátni két-három hetente. Amikor elvirágzott a növény, minden alkalommal tanácsos az átültetése, hogy ilyen módon felfrissülhessen.

A virágzásról egyébként tudni érdemes, hogy azt mindig egy „sötétebb” időszaknak kell megelőznie. Vagyis nem véletlenül éppen karácsony környékén bontja ki a rózsaszín virágait ez a növény, hanem azért, mert a nappalok rövidülésével ez az az időszak, amelynek fényviszonyai megüzenik számára: elérkezett a virágzás ideje.

A karácsonyi kaktusz szaporítása cseppet sem bonyolult, és akár ajándékba is adhatjuk a „bébikaktuszokat” egy-egy ízléses mini kaspóba ültetve. A szaporítás legegyszerűbben dugványozással történik, ideális esetben a tavaszi időszakban.

Ehhez az idősebb növény Y alakú, három szártagból álló darabjait tőzegből és homokból kevert talajba kell helyezni kisebb cserepekben néhány óra „pihentetés” után, majd a földet nedvesen tartva, a növényeket világos helyre téve pár hét alatt szinte bizonyosan sikert érünk el.