Kapszulás, vagy darálós kávéfőzőt vegyünk?

2021. márc. 16. Fodor Andrea

A kávéfogyasztás hagyománya igen régi időkre nyúlik vissza és kitörölhetetlenül jelen van a mai napig mindennapjainkban is. Sokan el sem tudják képzelni a napi rutinjukat a reggeli kávéadagjuk nélkül. Akik rendszeresen fogyasztják, azok előbb-utóbb beszereznek egy kávéfőzőt otthonukba. Mostani cikkünkben azt néztük meg, hogy kinek ajánljuk a kapszulás kávégépet és kinek lesz jobb a darálós változat.

A kávékészítés az egészen egyszerűtől a szeánsz-szerű hosszú szertartásos módszerig igen sokféle lehet. Íme, a főbb szempontok, melyeket meg kell vizsgálnunk mielőtt kávéfőzőt vásárolunk:

  • Milyen típusú kávét szeretünk? (rövid, hosszú, erős, gyengébb stb.)
  • Milyen gyakran készítünk kávét egy nap?
  • Többen használnánk-e a családból a gépet, vagy csak egyedül?
  • Mennyi pénzt tudunk rászánni a vásárlásra?
  • Mennyi időnk van a kávé elkészítésére?

Kapszulás kávéképek

Ha folyton rohanunk, nincs időnk pepecselni a kávékészítéssel, akkor ideális választás lehet a kapszulás változat számunkra. Ha csak ritkán és kevés kávét fogyasztunk, akkor sem érdemes beruházni a drágább, komolyabb tudású darálós változatokba. Amennyiben az állandó kávéminőség fontos számunkra, de túl elfoglaltak vagyunk egy hosszabb készítési folyamathoz, akkor is a kapszulás változat lesz a jobb megoldás számunkra. Ami szintén mellette szól, hogy hatalmas választék kapható már gépekből és kapszulákból egyaránt. Fontos: a különböző gépek és kapszulák nem mindig kompatibilisek egymással – erre fordítsunk figyelmet vásárlás előtt. Ajánlott előre utánanézni, hogy milyen típusú kapszulák használhatóak az adott géphez, és hol lehet azokat beszerezni. Rövidebb és hosszabb változatot is könnyedén készíthetünk vele. Most már vannak olyan kapszulás készülékek is, melyekhez akár tea kapszulát is vásárolhatunk. Emellett szintén léteznek olyan változatok, melyek beépített tejhabosítóval is rendelkeznek. Ha ilyen igényeink is vannak, érdemes lehet egy drágább változatot beszerezni.

Hátrányai: Az egy kávéra eső költség relatíve drága a más kávéfőzési technológiákkal szemben. Környezetvédelmi szempontból sok műanyag szemetet termel – bár már van olyan gyártó, akinél visszaválthatóak a használt kapszulák. Nem lehet vele egyszerre több adagot készíteni, ha sok kávéra van szükségünk gyorsan, akkor nem a kapszulás megoldás lesz a legalkalmasabb számunkra.

Darálós kávégépek

Aki kávézik, az tudja, hogy a legfinomabb végeredményt akkor érhetjük el, ha frissen őrölt kávébabból készül a feketénk. Ehhez most már nem feltétlenül kell külön darálót vásárolnunk, hiszen széles választék kapható beépített őrlős kávégépekből is. A beépített daráló előnye, hogy nem koszol, nem kell külön időt tölteni a darálással. Ezeknek a gépeknek beépített tartályuk van a szemes kávé tárolására és minden kávé készítésekor frissen őrli meg a kávészemeket. Lehet már olyan változatot is kapni, melyben van egy plusz tároló is, ha nem lenne otthon szemes kávé, csak őrölt. Ha még komolyabban veszi valaki a kávézást és szeret kísérletezni, akkor érdemes lehet beruházni olyan gépbe, melynél lehet állítani az őrlési fokozatokat is. Ha túl apróra van őrölve a kávé, keserű lehet, ha túl nagy szemű, akkor pedig gyorsabban folyik át rajta a víz és így vízízű lehet a végeredmény. Ha többen használják a gépet a családban, vagy nagyon sok kávé fogy, akkor egy darálós változat jobb választás lehet.

Hátrányai: A beépített őrlős gépek már magasabb árkategóriát képviselnek, mint a kapszulás változatok. Több karbantartást igényelnek, és időnként szervizelés is szükséges hozzájuk. Mindenképpen részletesen olvassuk el a gép használati utasítását, ugyanis javításuk igen költséges lehet.

Bármelyik típus mellett is döntsünk, mindkét fajta kávégépből most már igazán gazdag a kínálat. Egy ilyen készülék élettartama manapság már jó pár év, ha tehát saját igényeinkre szabottan, tudatosan választunk kávéfőzőt, akkor sokáig kompromisszumok nélkül élvezhetjük a reggeli feketénket.