Ingatlanvásárlás – Légy alapos!

2020. márc. 28. Szűrös Ivett

Olyan házat vagy lakást találni, amely minden igényünknek megfelel egyáltalán nem könnyű feladat. Az eladó ingatlanok nézegetése közben fontos, hogy ne adjunk csupán a külsőségekre, hanem minden esetben legyünk elég alaposak az egyes objektumok szerkezeti és egyéb adottságait illetően is.

Alap, lábazat, falak, födém, tető. Ha ezek – és ebben a fontossági sorrendben – rendben vannak, akkor kis túlzással szinte bármilyen lepusztult épületből takaros otthont lehet varázsolni. Emellett természetesen az ingatlant egyéb szempontok alapján is fel kell térképezni. Az egyik ilyen, hogy talajnedvesség ellen van-e az alap és a lábazat, valamint a lábazat és a falak között megfelelő szigetelés, ennek hiányában ugyanis vizesedhet a ház, aminek következménye lehet a salétrom és/vagy a penész megjelenése. A dohos levegő pedig légúti és egyéb panaszokat okozhat az ott élőknek. Természetesen az utólagos vízszigetelés megoldható, ám szakszerű kivitelezése igen költséges lehet.

Az sem mindegy, milyen építőanyagból készült a ház, hiszen a későbbi felújítási munkák során figyelembe kell venni az adott anyag sajátosságait.

A nyílászárók állapota kevésbé lényeges, azokat bármikor ki lehet cseréltetni, vagy fel lehet újíttatni.

A személyes költségvetéstől is függ persze, hogy ki és milyen árkategóriájú ingatlant engedhet meg magának. A lényeg, hogy maga az épület szerkezetileg stabil legyen, ám a felújítási munkákat semmiképpen sem szabad elkapkodni. Ha tervek között szerepel például a teljes burkolatcsere, akkor előtte érdemes megnézetni, jól vannak-e lefektetve a szennyvízcsövek, illetve az aljzatbetonozás elegendő vastagságú, megfelelően szigetelt-e.

Mielőtt megveszünk egy ingatlant, tisztában kell lenni a villanyvezetékek állapotával is. Érdemes egy szakembert, esetleg hozzáértő ismerőst magunkkal vinni a megtekintésre, aki fel tudja mérni, hogy a régi vezetékek cseréje hozzávetőleg milyen költségekkel jár. Ugyanez vonatkozik a vízvezetékekre, valamint a meglévő/kiépítendő fűtési rendszerre is.

Talán ezért is szerencsésebb egy teljesen felújítandó, szerkezetileg stabil ingatlant vásárolni, hiszen egy szépen „kipofozott” ház esetében nem láthatjuk, szakszerűen zajlottak-e az előző felújítási munkálatok.

Mindenkinek vannak elképzelései az „álomotthonról”, ám mielőtt az adásvételi szerződés aláírására kerülne a sor, mindenképpen alaposan fel kell térképezni az adott objektum adottságait, nehogy a későbbi felújítási munkák során, vagy felújított lakás/ház vásárlása esetén a beköltözés után érjenek kellemetlen meglepetések.