Ingatlanvásárlás – Lakás vagy ház?

2020. márc. 15. Szűrös Ivett

Sokan vannak, akik saját otthonra vágynak bérlés helyett. Egyeseknek sikerül, míg másoknak örökre álom marad. Igen sok olyan fiatal él ma Magyarországon, akinek saját erejéből, családi és szülői segítség nélkül kell megteremtenie az önálló egzisztenciát, de szép számmal akadnak olyanok is, akik már idősebbek, mégis valami miatt elölről kell kezdeniük.

Saját és persze megfelelő ingatlanhoz jutni nem könnyű. Igaz, hogy vannak különféle családi kedvezmények a vásárláshoz, de nem mindenki tudja, vagy akarja ezeket igénybe venni. Ha már megvan az elhatározás, rendelkezünk elegendő kezdőtőkével és hitelképesek vagyunk, akkor már csak el kell döntenünk, hogy hol és milyen ingatlant szeretnénk. Ilyenkor találjuk szembe magunkat az egyik legfontosabb kérdéssel: Lakás vagy ház?

Érvek és ellenérvek, melyeket alaposan át kell tanulmányoznunk, mielőtt valamelyik vásárlása mellett döntünk. A legjobb, ha már éltünk lakásban és családi házban is, így van saját tapasztalatunk, összehasonlítási alapunk. De természetesen a (közeli) családtagok, barátok, ismerősök véleményét is kikérhetjük, hogy még teljesebb képet kapjunk az egyik és a másik előnyeiről, hátrányairól. Elsősorban azonban egyéni igényeink határozzák meg, hogy végül melyik mellett döntünk.

A lakás egyértelműen a kényelmesebb választás. Ennél ugyanis csak a belső lakótérre kell koncentrálnunk, ami a felújításokat és a karbantartási munkákat illeti. Szintén a lakás mellett szól, hogy egy nehéz és kimerítő munkanap után nem kell hólapátolással még tovább fárasztani magunkat, vagy gázfűtés híján a begyújtással bajlódni, hanem egyszerűen készítünk/rendelünk egy könnyű vacsorát, majd veszünk egy forró fürdőt. Tévhit, hogy csupán egyedülállók, párok számára ideálisabb ez a lakhatási forma. Sok új építésű lakás is van az ingatlanpiacon, amely tágas tereivel alkalmas lehet akár egy többgyermekes família számára is.

A családi házak kétségkívül legnagyobb előnye a kert. A parkolási lehetőség adott a saját udvaron. A gyerekeket nem kell játszótérre vinni, hanem nyugodt szívvel kiengedhetjük őket játszani. Emellett háziállatot is ajánlottabb kertes családi házban, mint lakásban tartani. Azzal viszont számolni kell, különösen egy régebbi épület esetében, hogy a felújítási, karbantartási költségek jóval magasabbak. Ezért is jól meg kell gondolni, kinek, mire van igénye, hiszen az ingatlan hosszú távú befektetés, akár személyes lakhatásra, akár bérbeadási szándékból vásároljuk.