Ingatlanvásárlás – egy fontos döntés

2020. máj. 10. Szűrös Ivett

Sokan szeretnének saját ingatlant vásárolni. Ennek több oka is lehet. Egyesek a magas bérleti díjak miatt észszerűbbnek gondolják, hogy inkább a havi törlesztőrészleteket fizessék, míg mások egyszerűen csak függetlenedni akarnak a szüleiktől. De szép számmal vannak olyanok is, akik befektetési céllal vásárolnak ingatlant.

Amikor megszületett az elhatározás, és azt is eldöntöttük, hogy lakást vagy házat vásárolunk, már csak meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbbet. Ez persze nem könnyű feladat.

Vegyük azt az esetet, hogy saját lakhatási célra szeretnénk ingatlant vásárolni. Először is a keresést szűkítsük arra a városra/községre, ahová rövidebb-hosszabb időre le szeretnénk telepedni. Az interneten való hirdetést sok tulajdonos és közvetítő választja, így könnyen utánanézhetünk, vannak-e a számunkra preferált település(ek)en eladó ingatlanok. Itt fontos megjegyezni, hogy nem szabad csupán a fent lévő képek alapján ítélni. Előfordulhat ugyanis, hogy egy ingatlanról kevésbé előnyös fotók készülnek, így azt már meg sem nézzük személyesen, pedig lehet, hogy megfelelő lenne a számunkra. És ugyanígy az ellenkezője is tapasztalható, vagyis az ember hajlamos egy-két felújított helyiségről készült fotóba „beleszeretni”, majd amikor a megtekintésre kerül sor, csalódik az összképben. A keresés folyamán azt is fontos szem előtt tartani, mekkora ingatlanra van szükségünk. Fiataloknak, akik a közeljövőben gyermekvállalást terveznek, nem érdemes garzonlakást venni, hiszen azt előbb-utóbb úgyis kinövik. Ugyanígy egy párnak, akinek középiskolás gyerekei vannak, nem célszerű nagy vidéki házba költözni, hiszen az utódok egyszer úgyis kirepülnek. Egy nagy portával rendelkező vidéki ingatlan bizony teher lehet, főleg a már idősödő szülők számára. Lift nélküli társasházak esetében pedig azt kell szem előtt tartani, hogy a felsőbb emeletekre való fel- és az onnan való lejutás szintén megterhelő az idősebbeknek, sőt a kisgyermekes anyukáknak/apukáknak, mozgásukban korlátozottaknak is.

Előfordulhat, hogy a személyes megtekintés után egyik ingatlant sem találjuk megfelelőnek. Ekkor mi magunk is adhatunk fel hirdetést, melyben a felesleges körök elkerülése érdekében ajánlott megadni, milyen adottságokkal rendelkező lakást/házat keresünk (pl. elhelyezkedés, szobák száma, felújított/felújítandó).

Érdemes több eladó ingatlant is személyesen megtekinteni, beleértve a drágábbakat is, hiszen így teljesebb képet kaphatunk ár-kínálat szempontjából. Fontos, hogy semmiképpen se hozzunk elhamarkodott döntést, hanem mindent alaposan nézzünk meg, gondoljunk át, mielőtt az adásvételi szerződés aláírására kerülne sor!