Infrafűtés vagy hagyományos fűtés, avagy hogyan lehet 0Ft-os a fűtésszámlánk?

2021. dec. 04. Bálint Ildikó

Ha követjük a mai híreket és megpróbálunk lépést tartani a trendekkel, akkor egyre többször szembe találjuk magunkat az elektromos fűtéssel, azon belül is az infrafűtéssel. Sokan esküsznek rá, hogy mennyire jó és költséghatékony megoldás, napelemmel kombinálva pedig akár 0 Ft-os fűtésszámlánk is lehet.

Miért éri meg jobban az infrafűtés?

Az első és nagyon fontos szempont a kiépítés költsége. Míg egy gázzal működő fűtésrendszer kiépítése akár többmilliós nagyságrendű lehet, addig az infrafűtést jóval egymillió forint alatt kihozhatjuk egy átlagos családi ház esetén. A telepítése is sokkal egyszerűbb. Egy ügyes villanyszerelő könnyedén megbirkózik vele akár egyedül is.

A hőmérséklet elosztása is kedvezőbb az infrafűtés esetében, mivel egyenletes meleget biztosít. Hagyományos fűtések esetében pedig felfele száll a meleg levegő, így alul akár 8°C-al is hűvösebb lehet.

Mindenkinek fontos az egészsége! Az infrafűtéssel sokat tehetünk az egészségünk érdekében. Nincs a levegőben szálló por, korom, így az allergiásoknak különösen kedvező. A penész kialakulását is akadályozza és állítólag még a vérkeringést is serkenti.

A környezetvédelem sem utolsó szempont. Az infrafűtés esetében nincs károsanyag-kibocsátás, nem szennyezzük környezetünket. És ráadásul még mi magunk is sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mert nincs szén-monoxid kibocsátás sem.

Milyen lehetőségeink vannak infrafűtésre?

Ha infrafűtés mellett szeretnénk dönteni, akkor kétféle választásunk van. Vagy infrafűtőfilmet vásárolunk, amelyet a burkolat alá kell tenni. Ehhez nagyobb kivitelezési munkálatok szükségesek, de a jó hír, hogy bármilyen burkolat alá tehető. Később pedig nem fog semmilyen fűtőtest akadályozni minket a pakolásban, nem vesz el helyet az otthonunkból.

Természetesen termosztáttal szabályozható, így kedvünkre állíthatjuk be a kívánt hőmérsékletet.

ÉRDEKESSÉG
Akár a mennyezetre vagy a falra is beszerelhető az infra fűtőfilm, ha nekünk épp az felel meg a legjobban.

Emellett választhatunk még infrapaneleket is. Ebből bőséges kínálat van, lehet egyszerű fehér színű infrapanelt választani, vagy a különlegesebb hatást nyújtó tükör infrapanelt és még sorolhatnánk milyen különleges panelek vannak, akár még festményt is ábrázolhatnak. Ezek akár fűtéskiegészítésre is alkalmasok, de a nagyobb teljesítményűek önállóan is megállják a helyüket. Átmeneti időszakokban, amikor még nem szükséges állandó fűtés, akkor nagy segítség lehet például a fürdőszobában egy infrapanel.

A lehetőségek tárháza nagyon széles napjainkban. Akár wifi-s, telefonról vezérelhető infrapanelt is választhatunk. Az infrapanelek termosztáttal kényelmesen vezérelhetők vagy akár programozhatók is, ha épp olyat választunk.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mennyit fogyasztanak, mennyire dobják meg a villanyszámlát. Nyilván ez sok mindentől függ, attól is, hogy mekkora teljesítményűt választunk, hány helyiségbe szereljük be, teljesen kiváltjuk-e vele a hagyományos fűtést, vagy csak kiegészítő fűtésre használjuk. Ezzel kapcsolatban érdemes szakemberhez fordulni, nagyon sokan foglalkoznak ma már infrafűtés forgalmazásával.

Ami biztos, ha van napelemrendszerünk és azt egészítjük ki infrafűtéssel, akkor búcsút inthetünk a magas gázszámláknak vagy akár a tűzifaköltségeknek.