Íme néhány dolog, amiről elutazás előtt érdemes vagy szükséges gondoskodni

2022. ápr. 28. Szűrös Ivett

Mielőtt egy ingatlan üzleti út, nyaralás vagy egyéb célú távollét miatt rövidebb-hosszabb időre lakatlanul marad, vannak dolgok, melyekről érdemes és vannak, melyekről szükséges gondoskodni.

A következőkben szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a fontosabb tennivalókra, melyeket utazások előtt a házban/lakásban és akörül szükséges vagy ajánlott megejteni.

Rend a lelke…, avagy rendrakás és takarítás

Talán furán hangzik, ráadásul utazás, különösen nyaralás előtt senki sem szívesen tölti rendrakással és takarítással a drága idejét, ám bizony érdemes olyan állapotban hagyni az otthont, hogy hazatérve rend, tisztaság és jó illat fogadja a belépőt. Épp ezért javasolt átnézni a hűtő, a fagyasztó, a kamra és a konyhaszekrény tartalmát, majd elajándékozni vagy kidobni minden olyan élelmiszert, amelynek még hazatérésünk előtt lejár a szavatossága. Ha pedig ezzel megvagyunk, ki kell üríteni az ingatlanban található összes szemeteskukát is. Emellett mosatlan edényt és szennyes ruhát sem javasolt napokra hátrahagyni. Arra viszont figyelni kell, hogy sem a mosogató-, sem a mosó-, sem pedig a szárítógépben ne maradjon semmi, így elutazás előtt meg kell győződni, azok üresek-e. Ami a takarítást illeti: a portörlést nem érdemes túlzásba vinni, de egy alapos porszívózást nem árt megejteni. Aki ennél is alaposabb szeretne lenni, az még fel is töröl, közben pedig kinyit néhány ajtót-ablakot, hogy jól átszellőzzön az ingatlan.

Áramtalanítás, víz és gáz elzárása

Utazás előtt javasolt minden olyan eszközt kihúzni a konnektorból, ami a távollét idején feleslegesen lenne áram alatt. Így kell többek között eljárni a konyhai (mikrohullámú, kávéfőző, stb.), a fürdőszobai (hajszárító, hajvasaló, stb.) és a szórakoztató elektronikai (TV, számítógép, stb.) cikkek java részével. Hosszabb távollét esetén érdemes lehet elgondolkodni a hűtő- és/vagy fagyasztószekrény teljes kipakolásán és leolvasztásán is. Az áramtalanításnak nem csak tűzvédelmi, de takarékoskodási szempontból is jelentősége van.

A víz és gáz elzárása szintén javasolt, ám ez egy olyan dolog, ami függhet akár a tervezett út időtartamától, az évszaktól, de egyéb tényezőktől is. Például aki télen utazik el, annak a fagykárok megelőzése érdekében ajánlott vagy bekapcsolva hagyni a fűtést, vagy pedig teljesen elzárni mindent, majd vízteleníteni a csöveket. Ezzel kapcsolatban bármilyen kétely vagy kérdés merül fel, érdemes szakember segítségét kérni!

Gondoskodás a háziállatokról és a növényekről

Utazás előtt az egyik legnagyobb problémát általában az okozza, hogy találni kell valakit, aki gondoskodik majd a növényekről, a házi kedvencekről és/vagy a haszonállatokról. A növényekkel talán könnyebb dolga van az embernek, hiszen azok különféle praktikák bevetésével, úgy mint például a cserepesek árnyékos helyre való átköltöztetésével, vagy automata öntözőrendszer használatával külső segítség nélkül is „túlélik” a távollét idejét. Ám az állatoknak minden nap vízre és élelemre van szüksége, nem beszélve arról, hogy különösen a haszonállatok esetében fontos az ólak rendszeres takarítása.

Ha csak egy-két házikedvence van az embernek, akkor azokat magával viheti az utazásra, vagy rábízhatja valakire, de akár egy kisállatpanzió is szóba jöhet. Nyilván az egyéni igényektől és lehetőségektől függ, hogy végül melyik megoldásra esik a választás. Azonban ha haszonállatai is vannak az embernek, akkor találnia kell egy megbízható személyt, aki a távollét napjaiban eteti-itatja azokat, illetve szükség esetén a helyüket is kitakarítja.

Kapható automata (programozható) etető és itató is, ám ezeket inkább csak a hosszabb munkanapokon ajánlott bevetni. Egy felelős gazdi ugyanis nem hagyja napokra hátra az állatait anélkül, hogy megbízna valakit, aki távolléte idején legalább naponta egyszer rájuk néz!

A betörések megelőzése érdekében

Elutazás előtt meg kell győződni arról, hogy a nyílászárók zárva vannak, emellett az udvaron sem szabad hagyni semmi olyasmit (pl. könnyen mozgatható kerti bútor), ami értékes és ellopható.

Természetesen a legjobb védelmet egy kiépített kamera- és riasztórendszer jelentené, ám ha erre nincs lehetőség, úgy érdemes beszerezni legalább néhány napelemes lámpát, illetve egy-két időzített kapcsolót, hogy a távollét éjszakáin se uralja teljes sötétség az otthonunkat és környékét. De akár a ház falára elhelyezett álkamera is némi visszatartó erőt jelenthet az amatőrebb betörők számára.

Az ingatlanon található redőnyök fel- és lehúzásával is lehet azt a látszatot kelteni, mintha tartózkodna otthon valaki. Csak erre az egy feladatra nem célszerű megkérni senkit, ám ha úgyis van valaki, aki a távollét alatt eteti-itatja az állatokat, öntözi a növényeket és üríti a postaládát, akkor ez még beleférhet. Persze vannak olyan redőnyök is, melyeket programozni is lehet, így a le- és felhúzás automatikusan, az előre beállított időpontban történik, ám az ilyet nem mindenki engedheti meg magának.

Természetesen a fentiek csak az általunk összegyűjtött javaslatok. Hiszen minden egyén és család helyzete más, így mindenki maga tudja a legjobban, mi az, amiről érdemes, illetve mi az, amiről mindenképpen gondoskodnia kell még elutazás előtt. Tanácsos lehet egy listát is írni az összes tennivalóról, majd az elintézett teendőket kipipálni, így a távollét idején nyugodtabb lehet az ember annak tudatában, hogy nem maradt semmi elintézetlen dolog hátra.