Illeték fizetés, valamint illetékkedvezmények lakásvásárlás esetén

2022. dec. 03. Bálint Ildikó

Ismert piaci jelenség, hogy az árak elszaladtak az ingatlanpiac szárnyal. A magas ingatlanárak magukkal hozzák a vagyonszerzési illetékkel. Az ingatlanárak emelkedés ugyan az illeték százalékos mértékét nem befolyásolja, de nominálisan ettől függetlenül sokkal magasabb értékről beszélhetünk.

Épp ezért fontos tisztában lenni, hogy milyen illetékkedvezmények vannak, amelyeket igénybe vehetünk, csökkentve az egyébként jelentős kiadásainkat lakásvásárlás esetén. Az általános illeték 4%, ehhez kapcsolódóan vehetők igénybe kedvezmények.

Mit jelent az illetékfizetési kötelezettség?

Ahogy megköttetik az adásvételi szerződés, úgy automatikusan illetékfizetésre válunk kötelezetté. Az illeték összegét az adóhatóság számolja ki a forgalmi érték alapján. A NAV figyelembe veheti ugyan a vevő által megadott forgalmi értéket, de akár helyszíni szemlét is tarthat, ahol ingatlan értékbecslő segítségével felbecsülheti a szóban forgó ingatlan értékét.

Érdekesség: Az illeték összege 200 millió forintban került maximalizálásra, de ehhez egy 9 milliárd forint értékű ingatlant kell megvásárolnunk!

Lakásvásárlás esetén tipikus élethelyzetek, amire a jogalkotó kedvezményt biztosít

  • családalapítás
  • első lakásvásárlás
  • fiatalkori életkezdéshez kapcsolódó helyzetek
  • 35 év alattiak lakásvásárlása (15 millió forint összegű ingatlan vásárlása esetén a 4% helyett, csak 2% illetéket szükséges fizetni, ha első lakás vásárlása történik)
  • bármiféle állami támogatásával vásárolt ingatlan, ahol a támogatás mértéke nem számít az illetékalapban, ilyen a házépítésre alkalmas telekvásárlás, ahol vállalva lesz, hogy 4éven belül lakóingatlant épít
  • vagy a lakáscsere (ami akár a család bővüléséhez köthető), amikor az eladott ingatlan értéke és az új ingatlan értéke közötti különbözet csak az illeték alapja

2021. január 1-jén vezették be, hogy azok az ingatlanok, amelyek CSOK felhasználásával kerültek megvásárlásra mentesek a vagyonátruházási illeték megfizetése alól!

Ki minősül első lakástulajdont szerzőnek?

Sem jelenleg, sem korábban nem volt lakástulajdona, vagy bármely lakástulajdonban legalább 50%-ot elérő tulajdoni hányada, sem haszonélvezeti joggal nem rendelkezett korábban.

Új és használt ingatlanok közötti különbség

Új ingatlanoknál van egy 15 milliós értékhatár, ami alatt kedvezményt biztosít az állam. Ha a 15 milliós határt meghaladja, de nem éri el a 30 milliót, akkor a 15 és 30 millió közötti összegre kell csak megfizetni a 4%-os mértékű illetéket.

Ha viszont meghaladja a 30 milliót forint értéket, akkor a teljes összegre kell illetéket fizetni. Használt lakásoknál nincs ilyen értékhatár, általános kedvezmények vehetők igénybe.

Családon belüli ajándékozás

Egyenes ági rokonok és házastársak között ingatlan adásvétel esetén teljes illetékmentességet élvez az ügylet. Így amennyiben ingatlant kap ajándékba a gyermek (családon belüli ajándékozás), akár nagyszülőtől, akár szülőtől, akkor nem kell illetéket fizetni.

Viszont közeli hozzátartozókon, családon kívül ez nagyon magas illetékhányaddal történik (9% az ingatlan értékére vetítve)

Hogyan spórolhatsz még az illetéken?

Ha egy ingatlant minden ingóságával együtt veszel meg, akkor érdemes külön szerződéseb foglalni az ingóságok értékét, mivel azok után nem szükséges illetéket fizetni, így spórolhatsz vele.

Tudtad?: Első lakásvásárlás esetén kérheted a NAV-tól, hogy ne egy összegben kelljen az illetéket megfizetned, hanem 12 havi részletben!

A lakásvásárlás és a vele járó ügyintézés nem egyszerű feladat, ezért nem is szabad ész nélkül beleugrani, mert könnyen megüthetjük a bokánkat. Érdemes már az első perctől kezdve szakértő segítségét kérni, aki végigkíséri az ingatlanvásárlásunkat és ezzel akár nagyobb összeget is megtakarít nekünk.