Így válassz megfelelő szobakerékpárt otthonra

2022. márc. 22. Farkas-Csamangó Tekla

A szobabicikli ideális eszköz arra, hogy átmozgasd magad az otthonod kényelmében. De nem olyan egyszerű kiválasztani a legjobbat, mint amilyennek látszik. Éppen ezért összegyűjtöttem néhány szempontot, ami segítséget nyújt vásárláskor.

Számtalan személyi edző, sportoló, orvos vagy rehabilitációs szakember ajánlja a kerékpározást, hiszen ez az egyik legkönnyebb, mindenki számára megtanulható mozgásforma. Tehát, ha javítani szeretnél az állóképességeden, tehermentesítve edzenél vagy egy nagyszerű hobbit keresel, egészen nyugodtan pattanj nyeregbe. Ám, annak érdekében, hogy ne befolyásolhassa a kedvedet az időjárás, és ne zavarjon a konditermek zsúfoltsága, érdemes beszerezned egy szobakerékpárt.

Készíts listát, hogy ne érjen meglepetés

Habár a szobakerékpár hétköznapjaid egy igazán hasznos darabjává válhat, célszerű megfontoltan döntened, amikor vásárolsz. Hiszen rossz választás esetén előfordulhat, hogy százezreket költesz valamire, amit végül nem használsz. Esetleg elveszted a motivációdat, pedig tisztában vagy vele, hogy a testmozgás jótékonyan hat rád. Hogy mindezt elkerüld, írj egy listát, ami szűkíti a felhozatalt. Mondjuk így:

Az edzés célja

Alapvetően minden szobabiciklivel ugyanazt éred el: erősíted az izmaidat, miközben kíméled az ízületeidet és elősegíted az egészséges vérkeringést. Valamint könnyebben szállsz harcba a kilókkal, mert különösebb erőlködés nélkül tudsz mozogni. Ugyanakkor minden szobakerékpár típus más intenzitású mozgást támogat. Ezért kell előre végiggondolnod azt, milyen az egészségi állapotod és mi célból szeretnél szobabiciklit vásárolni.

Ha havi vagy heti néhány alkalommal akarsz tekerni kedvtelésből és könnyedén, elég egy egyszerűbb kivitelezésű szobakerékpárt választanod. Ha már eleve vannak gerincproblémáid vagy ízületi gondjaid, megéri megfontolnod, hogy háttámlás biciklit vegyél. Mert annak kialakítása megfelelő tartást biztosít, amíg kerékpározol. Viszont, ha intenzív kihívásra vágysz, neked találták ki a spinning kerékpárokat vagy az olyan gépeket, amik használatakor módod van állva tekerni, netán a karjaidat is mozgatni.

Hely a lakásban

Nem biztos, hogy első olvasatra megfontolandó pontnak tűnik, de meghatározó, hogy mekkora a szoba, ahová kerül majd a leendő fitneszeszközöd. Ha kicsi a lakásod, egy praktikus méretű szobakerékpárt kell választanod, vagy olyat, ami összecsukható. Mert hiába zsúfolod be a sarokba, ha nehezen férsz hozzá, alig fogod használni. Úgy pedig nem sok értelme van egy nagyobb, többfunkciós szobakerékpárt venni.

Biztonság, kényelem, terhelhetőség

Mindenképpen legyél körültekintő, mert még egy alapszintű szobakerékpár megvételekor is rendkívül fontos, hogy biztonságosan ülhess, mozoghass rajta. Ezért javaslom, olyan helyről vásárolj, ahol lehetőséged van kipróbálni a különböző típusokat.

Figyelj arra, hogy könnyedén szállsz-e fel a biciklire. Hogy mennyire stabil a szerkezete. Lehet-e rögzíteni a lábadat, kényelmes-e az ülése vagy eléred –e a kormányt. Igaz, hogy a legtöbb szobakerékpár ülésmagassága és kormányának szöge állítható, de természetesen nem a végtelenségig. Ezért, amikor az eszköz terhelhetőségéről érdeklődsz, tartsd szem előtt a saját testi adottságaidat. Emellett pedig ellenőrizd, hogy sérülésmentes –e a burkolat.

Márka és karbantartás

Hogyha csupán hobbiból szeretnél szobakerékpárt, elképzelhető, hogy nincs igényed márkás darabra. Mindazonáltal mégsem árt megbízható gyártót keresni. Hiszen akárhogyan is nézzük, a szobakerékpárok is kopnak. Akkor, ha ismert a gyártó, sokkal könnyebb lesz a javítás, időszakos karbantartás, mert garantáltan találni a bicajhoz passzoló alkatrészt.

Funkciók, extrák és árak

Egy egyszerű szobabicikli általában 1-től 8-as vagy 10-es nehézségi fokozaton állítható. A kijelzője pedig mutatja a megtett kilométert, az eltelt időt, a sebességét, esetleg méri a pulzust és az elégetett kalóriát. Egy márkásabb eszköz esetében viszont sokkal több az extra. Akár emelkedőt is beállíthatsz, edzéstervet generálhatsz, betáplálhatod a kedvenc zenéidet vagy filmet is nézhetsz, miközben mozogsz, mert rácsatlakozhatsz az internetre.

Minél több extra funkcióval rendelkezik, minél bonyolultabb, jobb kivitelezésű és márkásabb egy szobakerékpár, annál drágább. Húsz – harmincezer forinttól, egészen nyolc-kilencszázezer forintig is terjedhet egy szobabicikli ára. Szerencsére azért minden gyártónak vannak közép árkategóriás biciklijei. A választék szerteágazó. Népszerű szobakerékpár márka például a Kettler, Hammer, inSPORTline, Spartan vagy a BH Fitness.

Bármelyiket is választod, a lényeg, hogy a céljaidnak megfelelő legyen. Hiszen úgy élvezheted igazán az edzést.