Így lesz tavaszra szemet gyönyörködtető magnólia fád

2022. szept. 26. Bálint Ildikó

Kevesen vannak, akik még nem játszottak el a gondolattal, hogy mennyire szép lenne az ő kertjükbe is egy ilyen növény. Most eláruljuk, hogy mit tehetünk azért, hogy jövő tavasszal már a saját magnólia fánk ejthessen bennünket ámulatba (és mindenki mást, aki csak látja).

Nem kell hozzá növénybarátnak lenni, hogy tavasszal megálljunk egy éppen virágba borult magnólia fa mellett és elcsodálkozzunk a természetnek eme újabb szépségén.

A magnólia fa ültetésének szabályai

 • Elsőként tisztázzuk, hogy mekkora szabad kapacitással bír a kertünk, mert ennek függvényében érdemes a fajtát kiválasztani. A magnólia a liliomok csoportjába tartozik és létezik „csak” 2 méteresre megnövő fajtája, míg akad olyan, amely akár a 10 vagy 15 méteres magasságot is eléri.
 • Ha megtaláltuk az általunk megfelelőnek ítélt helyet, akkor figyelembe kell venni a növény igényeit is, amely a savanyú, laza és nem utolsósorban tápanyagban gazdag talajt szereti. Ráadásul legyen napos vagy félárnyékos és szélvédett.
  • Ha ezekre odafigyelsz, tavasszal a növény meghálálja neked.
  • Nincs savanyú talaj a kertedben? A fenyőtüskével vagy tőzeggel kevert virágföld segít savanyítani a talajt, valamint a hosszútávon adagolt kávézacc is jól jöhet ilyenkor.
  • A tápanyagban gazdag földet pedig akár istállótrágya alkalmazásával akár érett komposzttal elősegíthetjük.
  • Ha meszes a talajunk, akkor sajnos nem is érdemes elültetni a magnóliát, mert az az ellensége. Bármi is tennénk meg érte, nem fogja magát jól érezni és csak senyvedni fog, majd előbb-utóbb elpusztulni.
 • Felmerülhet a mikor kérdése. Ha kora ősszel sikerül elültetne, akkor a következő tavasszal már jó esetben virággal hálálja meg. Amit nem szabad elfelejteni az a folyamatos öntözés, mivel nagyon sekélyen gyökerezik, így könnyen ki is tud száradni.
  • Erről nem szabad elfelejtkezni, és ha nem esik az eső, akkor figyelni rá, hogy folyamatosan kapja a nedvességet.
  • Az első tél során érdemes gondoskodni a növény takarásáról, ehhez akár szalmát, mulcsot, de akár faleveleket is használhatunk.

A fajta kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, amely lombfakadás előtt hozza a virágait, mert csak ezek a fajták képesek ellenállni a magyarországi téli időjárásnak!

Nem lehet azt mondani, hogy nem igényel odafigyelést a magnólia ültetése, de azt sem szabad elfelejteni, hogy nem is egy mindennapi növény. Így érdemes időt fordítani arra, hogy megkapja azt, amire szüksége van.

Szeptember vége, október elején még nem késő ültetni, így aki kedvet érez magában hozzá és lehetősége van rá, az bátran szánja rá magát. Jövő tavasszal pedig március végén, április elején jó eséllyel csodájára járhat a növényének.