Így lesz mindig rend a lakásodban

2021. nov. 15. Lebán Csenge

Kinek ne esne jól egy fáradt munkanap után tiszta, rendezett lakásba hazaérni? Még ha igyekszünk is rendet tartani, előfordul, hogy a helyzet mégis elharapózik. Olyankor pedig rossz a közérzetünk, feszültek vagyunk, és nem tudunk pihenni. Persze, az embernek állandóan lenne mit pakolni és takarítani, de kinek van annyi ideje?

Íme néhány tipp, amikre ha figyelünk, rend lesz a lakásunkban.

Szortírozás, selejtezés

A legfontosabb, hogy csakis olyan dolgaid legyenek, amiket használsz. Amiket valóban használsz! Ebbe a kategóriába nem tartozik bele az „egyszer még hasznos lesz” szektor. Gondold át, mi az, amit az elmúlt néhány hónapban használtál. Sokunknál probléma, hogy az évek óta nem használt, teljesen felesleges dolgokkal tele a szekrény, a padlás, a garázs. Lehet, hogy van, amire egyszer tényleg szükséged lesz, ilyenkor érdemes átgondolni, hogy arra az egy alkalomra tudnál-e kölcsönkérni vagy olcsón beszerezni olyat, amire épp szükséged van. Ha ez nem megoldható, csakis akkor tartsuk meg az adott tárgyat. Minden más jobb, ha száműzetésbe kerül a lakásból. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell dobni. El is ajándékozhatod vagy adományozhatod őket: a ruhák jó helyre kerülhetnek a máltai szeretetszolgálat vagy a vörös kereszt által, vagy akár személyesen is beviheted helyi óvodákba és iskolákba. Ők biztosan szívesen fogadják a jó állapotú játékokat is. Akár az interneten is eladhatod dolgaidat, így te is jól jársz, illetve az is, aki tőled ár alatt beszerezheti a holmit. A szabály vonatkozik az újonnan vásárolt dolgokra is. Mielőtt bármit is megvennénk, gondoljuk meg, hogy kell-e az nekünk.

Mindennek megvan a maga helye

A selejtezés után a második legfontosabb lépés, hogy minden egyes használati tárgyadnak legyen helye, ahová mindig visszarakod. Ezzel elkerülheted a tárgyak ide-oda rakosgatását, ami általában a rendetlenség kialakulásának melegágya. Ha mindennek van állandó helye, még az ideges keresgélést is kiküszöbölheted, hiszen rögtön tudni fogod, hova nyúlj érte. Akaszd a kocsikulcsot mindig ugyanarra a szögre, pakold a telefontöltőt az éjjeliszekrény egy adott fiókjába, stb. Erre érdemes rászoktatni a család többi tagját is, így elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Használat után azonnali elrakás

Ha elveszünk valamit a helyéről, használat után rögtön tegyük vissza. Vonatkozik ez a szobába bevitt bögrére, az asztalra kipakolt festékre és papírra, és minden másra, amit elmozdítunk a helyéről. Egy-két tárgy, még nem okoz rumlit. Viszont ha azokat nem pakoljuk el, és melléjük kerül még néhány dolog, már meg is van a felfordulás, amit aztán rossz szájízzel állunk neki elpakolni. Nem egyszerűbb hát mindent azonnal a helyére rakni? Tegyünk ugyanígy a mosatlan edényekkel is! Ne gyűjtögessük a mosogatóban, pakoljuk be egyből a mosogatógépbe! Ha pedig nincs gépünk, a legjobb, ha azonnal elmossuk az edényt, hiszen amikor még nincs rászáradva az ételmaradék, elég szinte csak elöblíteni. Végig simogatod a mosószeres szivaccsal és már tiszta is. „Majd holnap elteszem” – mondaná bármelyikünk egy kemény nap után, amikor a pakolás az utolsó dolog, amihez kedvünk volna. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra – így szól a közmondás, és biztosan nem véletlen. Vegyünk erőt magunkon, és egy perc alatt képesek leszünk összepakolni.

Rendszeres takarítás

Minden héten jelöljünk ki egy napot, amikor rászánjuk az időt és porszívózunk, felmosunk, mosunk. Bár a lakás méretétől is függ, de ez a néhány dolog egyáltalán nem vesz sok időt igénybe, másfél óra alatt el is lehet végezni. Ugyanez legyen a helyzet a nagytakarítással. Jelöljünk ki 2-3 alkalmat az évben, amit beírhatunk a naptárba. Az időpont közeledtével persze, pontosíthatjuk a napot, ha már tisztában vagyunk a programjainkkal, de a kijelölt héthez tartsuk magunkat, és pucoljunk ablakot, csempét, és végezzünk el mindent, amit nem tudunk minden héten.

Ha ezt a 4 aranyszabályt betartjuk, garantáltan búcsút inthetünk a rumlinak, és köszönthetjük a rendezett lakókörnyezettel együtt a rendezett lelket és elmét is.