Így díszítsd az otthonod a természetben talált kincsekkel!

2022. márc. 20. Diós Anita

Napjainkban mind a saját készítésű, mind pedig a természetes dekorációk reneszánszukat élik, és nem is kell ahhoz nagyon gyakorlott kézművesnek vagy hatalmas művésznek lennünk, hogy magunk is feldobjuk az otthonunkat néhány egyedi dísszel, amelyek alapanyagát a természetben vagy a kertben gyűjtöttük össze.

Préselt virágok

A kánikula talán nem kedvez a nagy sétáknak, de mindenképpen ideális körülményt teremt meg a préselésre szánt virágok gyűjtéséhez. A szikkadt növények gyűjtésétől nem kell félni, hiszen ezeket általában könnyebb préselni – de persze ha nem nagyon nyirkos, esős az idő, akkor többnyire szintén szép eredményre számíthatunk. A növények begyűjtésekor érdemes minél több hajtást, virágot eltenni, hogy biztosan megtaláljuk a megfelelőt a dekoráció elkészítésekor. Újabban a préselés előtt sokan a mikrohullámú sütő közepes fokozatán (kb. 500-600 W között) kezelik néhány másodpercig a növényeket, hiszen így gyakran szebb eredményt és gyorsabb préselési időt kaphatnak eredményül. Ez praktikus, de elhagyható lépés, amelynél fontosabb, hogy a gyűjtött növényeket nem túlzsúfolva, újságpapírok közé helyezve préseljük néhány héten át, közben egyszer-kétszer szükség esetén cserélve a papírt. Fontos, hogy az egyes rétegek közé elegendő újságpapír kerüljön, máskülönben a növényekben lévő nedvesség tönkreteheti munkánkat. Az elkészült préselvényekből összeállíthatunk kompozíciót, de az is nagyon jól mutathat, ha csak két üveglap közé, esetleg natúr színű papír elé, egy hagyományos keretbe helyezzük őket.

Uszadékfa

A folyópartokon találhatunk elsősorban olyan uszadékfákat, szépen lecsiszolódott gallyakat, törzsrészeket és ágakat, amelyek tökéletes alapanyagok lehetnek némi kreatívkodáshoz. Itt valóban csak a fantáziánk szab határt, hiszen egy-egy jól megválasztott darabból készülhet akár képkeret, szobrocska, függönytartó, asztalka, vagy egy tetszetős lámpa is. Annak érdekében, hogy tartósabbak legyenek, az uszadékfákat érdemes felhasználás előtt alaposan kiszárítani, szükség esetén csiszolni, valamint valamilyen lakkal, lazúrral kezelni. Így a tisztításuk is egyszerűbb lesz a későbbiekben.

Kavicsok

A kavicsokból is rengeteg érdekes díszítőelem készülhet. A legcsodálatosabbak talán a kavicsmozaikok, amelyek nem kis türelmet és némi szakértelmet is megkövetelnek ugyan, de egyaránt remek díszei lehetnek a kertnek és a beltérnek is. Aki először készítene kavicsból mozaikot, érdemes kisebb tárgyakkal, például pohár- és kannaalátéttel, esetleg lábtörlővel kezdeniük, amelyekhez elég ráragasztani egy már meglévő alapra a kavicsokat, és még fugázni sem kell. Bármilyen szobát fel tud dobni egy szépen berendezett kis „kavicsterrárium” is, amelyet néhány pozsgás növénnyel tehetünk izgalmasabbá. Aki kedvet kap a kavicsfestéshez, néhány szebb darabot akár levélnehezékként, vagy az ablakpárkányon tetszetős díszként is felhasználhat.

Moha

Moha szinte mindenfelé nő, és noha nem gyűjthető engedély nélkül az erdeinkben, kisebb mennyiségben a kertből hozzájuthatunk. Száraz mohából ragasztott képeket, friss, élő mohából pedig kis mohaterráriumot is készíthetünk, amelyek üde, zöld színűkkel csodálatosan mutatnak a kisebb helyiségekben is.

Termések

A természetben lépten-nyomon találkozhatunk látványos termésekkel is, amelyek kiszárítva koszorúkon, dísztálakban, ablakpárkányokon őrizhetik meg barangolásaink kellemes emlékeit számunkra. Különösen érdekes a héjakútmácsonya száraz termése, a csipkebogyó- és galagonyatermés, a különböző tobozok, a makkok és a vadgesztenye termése is, amelyek egy-egy évszakra is segíthetnek ráhangolódni.

Faszeletek

Nem túl nehéz beszerezni néhány kisebb-nagyobb faszeletet, amelyek akár „nyersen”, akár lakkozva vagy dekorálva rusztikus hangulatot kölcsönözhetnek otthonunknak. A faszeletekből készülhet poháralátét, de kerülhet rájuk festmény is, vagy akár decoupage technika alkalmazásával is díszbe öltöztethetjük őket.

Csuhé, vessző, gallyak, szalma

Meseszép fonott kosárkákat és kaspókat lehet készíteni csuhéból, de akár szőlővesszőből, fűzfagallyból is, míg a szalma és a csuhé arra is alkalmas, hogy kis figurákat, például a téli időszakban angyalkákat fabrikáljunk belőlük. Ráadásul ezek olyan ősi, hagyományos kézműves technikák, amelyeket mindenképpen érdemes volna megőriznünk a jövő generációi számára is.

Kagylók, csigaházak, tollak

Ne féljünk használni – kellő tisztítást követően – a természetben fellelt üres csiga- és kagylóházakat sem! Ezek is igen mutatósak lehetnek kisebb összeállításokban, növényekkel beültetett floráriumokban, de akár koszorúkon is. Ami a tollakat illeti, itt ismét nagyon kreatívak lehetünk, hiszen akár egy álomfogó részeként, akár egy festmény „vásznaként”, vagy egyszerűen csak keretbe helyezve is felhasználhatunk pár nagyobb, látványosabb madártollat.