Hogyan válasszunk falszínt lakásfelújításkor?

2021. jún. 18. Fodor Andrea

Amikor a lakásfelújítás kerül szóba, a legtöbben a nyűgre és problémákra asszociálnak. Azonban egy jól sikerült felújítás után nemcsak otthonunk szépül meg, hanem a lelkünkre is pozitív hatással lesz megújult környezetünk. Most a festési munkákhoz szeretnénk egy kis támaszt nyújtani színválasztási tippjeinkkel.

Készítsük el az egyedi színsémánkat

Ez nem olyan bonyolult feladat ám, mint ahogyan elsőre hangzik! Válasszuk három meghatározó színt az otthonunkból: ez lehet egy díszpárna, egy függöny, festmény vagy akár a kanapé színe is. A lényeg, hogy számunkra fontos, ránk kellemes hatással lévő színeket válasszunk. Ez lesz a három alapszínünk. Ezután három színből választhatunk egyet, melyet el tudnánk képzelni falszínként is. A másik két színt a berendezésekre hagyjuk, bútorokra, lakástextíliákra. Ezekhez válasszunk egy negyedik színt, ami majd összeköti a különböző helyiségeket egy állandó színkapcsolattal, így meg lesz az összhang a színeink között. Például, ha barnás, földszínű árnyalatokat választottunk a három alapszínünknek, akkor tehetünk akár egy bordót vagy zöldet hozzá negyediknek, mely csak piciben, kiegészítőkön fog majd megjelenni a lakás különböző pontjain.

Ha színséma nélkül random színekkel telítjük a teret, az káoszos hatást fog nyújtani harmónia helyett. Ugyanakkor, ha túl kevés színt használunk az pedig sivár, élettelen benyomást fog kelteni. Mindkettő kerülendő, ha színválasztásban gondolkodunk.

A színeknek érzelmi hatásuk is van, ezt vegyük figyelembe

A körülöttünk lévő színek hatnak érzelmeinkre, különböző hatásokat váltanak ki belőlünk. Vannak kifejezetten nyugtató és vannak feszültségkeltő színek is. Mindig legyünk figyelemmel a választott szín által okozott érzéseinkre.

Koncentráljunk arra, hogy abban a helyiségben, aminek épp a színét szeretnénk kiválasztani, milyen funkciót szánunk. Ha fürdőről beszélünk, akkor számunkra a relaxáció és a pihenés fontos, vagy esetleg pont a felfrissülés, pezsgés az, amit attól a helyiségtől elvárunk. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe színválasztáskor, ugyanis egy élénkítő hatású, vibráló színű helyiségben nehéz lenne ellazulni, vagy relaxálni.

A fehér nem mindig fehér

Mint minden színnek, a fehérnek is rengeteg féle színárnyalata létezik. A fehérek szerepe azonban igen fontos a festés során, hiszen az adja meg a kontrasztot, vagy éppen a kontúrt a színes falakhoz. Nézzük meg, hogy hozzánk a hideg, tiszta fehérek állnak-e közelebb, vagy inkább a bézshez közelítő, meleg fehéres árnyalatok hozzák el az elégedettség érzését. Válasszunk az alapszínhez passzoló és számunkra is kedves fehér árnyalatot kiegészítésként, keretként festéskor.

Kicsinyítés, nagyítás

Általános szabály, hogy a kis méretű helyiségek még kisebbnek tűnhetnek, ha élénk, vagy éppenséggel sötétebb, melegebb színárnyalatokat használunk festéskor. Ugyanakkor, ha nagyítani szeretnénk optikailag egy helyiségen, akkor ajánlott világos, hidegebb árnyalatokat használni festéskor. A mennyezet festésével is hasonló hatásokat érhetünk el. Egy világos, akár fehér színűre festett mennyezet tágítja a teret, nagyobbnak érezzük a helyiséget tőle. Ugyanakkor egy sötétebb árnyalatúra festett mennyezet összenyomja, beszűkíti a teret, kisebbnek érezzük tőle az adott területet.

Vegyük tehát figyelembe ízlésünket, a szobák méreteit és még kedvenc berendezési tárgyainkat is, ha lakásfelújításkor a falszínek kiválasztásába vágjuk fejszénket. Így lehet a frissen festett otthonunk igazán ránk szabott, egyedi és így fogjuk benne maradéktalanul jól érezni magunkat.