Hogyan előzd meg, hogy az otthonod „lomtárrá” váljon

2021. febr. 21. Szűrös Ivett

Már több cikkünkben foglalkoztunk a takarítással, illetve arról is esett szó, milyen fontos a tisztaság és a rend. Most nézzük meg pontokba szedve, hogyan is előzhetjük meg azt, hogy otthonunkban eluralkodjon a káosz, s – kis túlzással – „lomtárrá” váljon.

A kevesebb néha több – Gyűjtögetés kerülése

Próbálj meg csak annyi és olyan holmit (bútort, háztartási gépet, elektronikai eszközt, lakástextíliát, stb.) vásárolni, amit nélkülözhetetlennek tartasz, s valóban tetszik is. Ezt persze könnyebb mondani vagy leírni, mint megvalósítani. Az évközi akciók és a szezonvégi kiárusítások ugyanis igen csábítóak tudnak lenni, és ilyenkor olyasmit is megvehet az ember, amiből már – több is – van otthon, vagy éppen nem is tetszik annyira, de jó áron volt…

Mindennek legyen meg a helye

Legyen szó mindennapi használati tárgyakról, fontos emlékekről, iratokról, évszakokhoz, egyes ünnepekhez és egyéb alkalmakhoz tartozó dekorációkról vagy bármilyen más holmiról, de fontos, hogy mindennek legyen egy kijelölt helye otthonunkban.

Rend a lelke mindennek

Ez a „szabály” az előzővel szorosan összefügg. Ugyanis az csak egy dolog, hogy minden holminak van egy kijelölt helye, de ha valamit előveszünk, akkor azt miután már nincs rá szükség, tegyük is vissza oda. Erre célszerű felhívni a családtagok figyelmét is. Ez nem csak abban segít, hogy mindig megtaláljuk azt, amit éppen keresünk, de ennek betartásával a rendetlenség is elkerülhető.

Rendszeres szortírozás

Ha szabadnapod van, de nem terveztél semmi programot, és nem olvasással, filmnézéssel vagy lustálkodással, hanem valami hasznos tevékenységgel szeretnéd lefoglalni magad, akkor itt az ideje, hogy átválogass egy-egy fiókot, szekrényt vagy bármit, amire már igazán ráfér egy alapos szortírozás. Ha ebben segítséged is akad egy barát(nő) vagy egy családtag személyében, még jól is szórakozhattok közben. Például gardróbürítésnél a ruhapróbálgatások során, amikor előkerül egy-egy ódivatú vagy vicces darab, igazán jókat lehet nevetni.

Amire nincs szükség, attól meg kell válni

A rendszeres szortírozások alkalmával az ember általában a következő „kupacokat” képzi: Megtartom./Eladom-elcserélem./Elajándékozom./Eladományozom./Kidobom. Amikor valami javíthatatlanul elromlott, vagy olyannyira elhasználódott, hogy nem lehet továbbadni, attól célszerű rögtön, de legalábbis egy-egy szortírozás után megválni. Ezt pedig – a környezetvédelemre való tekintettel – illik a szelektív hulladékgyűjtés szabályainak betartásával megtenni. De az évente egy vagy két alkalommal megtartott helyi lomtalanítás is jó alkalmat biztosít erre.

A fenti tippek segíthetnek abban, hogy egy tiszta, átlátható és élhető otthont biztosítsunk magunknak és családunknak.