Hitelfelvétel: igen vagy nem?

2020. aug. 17. Szűrös Ivett

Aki mögött nem áll egy tehetősebb család, annak bizony az életben saját magának kell mindent megteremtenie. Természetesen piacképes végzettség(ek) birtokában a fiatalok könnyen el tudnak helyezkedni, az már más kérdés, mennyit keresnek, és az a fizetés, mire is elég.

Aki nulla forinttal a zsebében kezdi az önálló, szülőktől független életét, nincs más választása, mint lehetőségeihez mérten annyit spórolni, amennyit csak lehet, ha szeretne magának egy saját, biztos otthont és más javakat megteremteni. Ezt viszont átlagos vagy az alatti fizetésből egyáltalán nem könnyű megvalósítani.

Akár egyedül, akár párban él az ember, adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor szóba kerül a hitelfelvétel kérdése. Legyen szó ingatlan- vagy autóvásárlásról, esetleg egy nem várt nagyobb kiadásról, bizony sokszor a saját megtakarítás mellett hitelre is szükség lehet. Mielőtt azonban elindítanánk a hitelkérelmet, alaposan át kell tanulmányoznunk az egyes pénzintézetek ajánlatait, a kölcsön folyósításának feltételeit. De legfőképpen azt kell eldöntenünk, valóban előre tudunk-e tervezni annyira, hogy a hitel törlesztése annak lejártáig ne okozzon gondot. Ez persze képtelenség! Az élet kiszámíthatatlan, így bárki egyik pillanatról a másikra elveszítheti az addig biztosnak gondolt munkahelyét. Sajnos, ugyanígy érhet egy makkegészséges embert is olyan baleset, melynek következtében maradandó egészségkárosodása lesz. Többféle oka lehet annak, hogy valaki nem tudja fizetni a felvett kölcsön részleteit. Ezt megelőzve, amennyiben a jövedelmi viszonyok lehetővé teszik, érdemes takarékoskodni, hogy néhány hetes, hónapos bevételkiesés esetén se maradjunk el a részletekkel, emellett igencsak javasolt egy hitelfedezeti biztosítás megkötése is.

A kölcsönfelvétel komoly dolog, mely rövidebb-hosszabb távú elkötelezettséget jelent. Ha például a leendő törlesztőrészletnek megfelelő összeget addig is félre tudtunk tenni minden hónapban, akkor a törlesztés sem jelenthet majd problémát. Ellenkező esetben, amikor a bevétel egyébként is alig futja a kiadásokat és a megélhetést, vagy éppen pazarló, habzsi-dőzsi életmódot folytatunk, akkor a hitel havi fizetése nagy valószínűséggel gondot fog okozni. Van, aki ennek ellenére kigazdálkodja, hogy rendesen fizesse a kölcsönt, míg másoknak sajnos ez nem sikerül, ők teszik ki a bedőlt hitelesek egy részét. De az is előfordul, hogy a hitelt törleszteni nem tudó adós újabb kölcsön(öke)t vesz fel, hogy az elmaradásokat rendezni tudja, ezzel azonban sokszor csak saját magát teszi még kiszolgáltatottabbá. Az adósságcsapda sajnos nem ismeretlen fogalom, sokan vannak felhalmozódott adósságaik miatt kilátástalan helyzetben.

Talán közhelynek tűnhet, de igaz lehet a mondás, miszerint addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. A hitelfelvétel persze sokszor az egyedüli megoldás, de mindig alaposan körül kell járni a témát, mielőtt a szerződés megkötésére sor kerülne.