Hibák, amiket lakásfelújítás során te is elkövethetsz

2021. márc. 05. Szűrös Ivett

A lakásfelújítást nem lehet egyik napról a másikra elkezdeni. Tervezni és mérlegelni kell, költségvetést készíteni, megfelelő minőségű anyagokat beszerezni, és nem utolsósorban leinformálható szakembert keresni.

Nézzünk meg most néhány olyan tipikus hibát, amit akár te is könnyen elkövethetsz a lakásfelújítás során.

Nem vagy elég alapos

Unod már a régi csempét és szanitereket a fürdőben? Ha eljött az idő, hogy a fürdőszobád egy komplett felújításon essen át, érdemes nem csak a külcsínre adni, de alaposnak is lenni, és az elöregedett vezetékeket is kicserélni. Sőt, célszerű fényképeket is készíteni arról, hogy futnak ezek a falakban és padlóban. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy felújítás során a régi csöveket nem cserélik ki. Ezen azonban nem érdemes spórolni, ugyanis a falakban és a padlóban futó vezetékek minősége sokkal fontosabb annál, milyen csempét választunk.

Nem készítesz költségvetést

Sikerült összegyűjteni a kitűzött összeget, vagy elfogadták a hitelkérelmed, és végre elkezdődhetnek az általad vágyott új fürdőszoba felújítási munkálatai? Ez mind szép és jó. Ám biztos, hogy mindent, még a váratlan kiadásokat is belekalkuláltad a számításaidba? Ha nem készítesz alapos költségvetést, könnyen előfordulhat, hogy egyszer csak azzal kell szembesülnöd, a felújítás befejezése előtt elfogy a pénz.

Nem leinformálható, számlaképes szakembert vagy céget bízol meg a felújítással

Nem ismersz megbízható mestert, így próbálsz az interneten keresgélni. A felújítási munkával csakis ellenőrizhető referenciákkal rendelkező szakembert, vagy céget ajánlott megbízni. Emellett javasolt kérni egy előzetes árajánlatot és azt is meg kell tudni, hogy az illető számlaképes-e, illetve vállal-e a garanciát. Nem érdemes vállalkozó szellemű, segítőkész ismerősökre sem bízni a felújítást. Hiába segít valaki teljesen ingyen, vagy baráti áron, ha mégsem olyan hozzáértő, mint amilyennek mondja magát, s csalódunk a végeredményben.

Spórolsz a felújításhoz szükséges anyagokon

Nem tudtad a kitűzött összeget összegyűjteni, vagy nem kaptál elegendő hitelt, de türelmetlen vagy, és mégis elkezded a felújítást? Hiába bízol meg szakembert, ha a legolcsóbb anyagokat szerzed be, s ezek kerülnek felhasználásra, beépítésre. Örülsz a szépen felújított konyhádnak, ám amint leejtesz valamit, az máris nyomot hagy a padlón. Az olcsó burkolat ugyanis könnyebben törik, reped, kopik.

Nem hosszú távra tervezel, hanem követed az aktuális trendet

A felújítási munkálatok megkezdése előtt érdemes arra is gondolni, nem biztos, hogy néhány év múlva is ugyanaz lesz-e a trend, mint most. Ezért nem csak a felhasznált anyagok minőségében, de stílusában is ajánlott időtállóságra törekedni.