Három otthoni kreatív hobbi ügyes kezűeknek

2022. márc. 06. Farkas-Csamangó Tekla

Mindig is csodáltam azokat az embereket, akik pár óra vagy néhány nap leforgása alatt valami maradandót, hasznosat, netán finomat és szépet alkottak. Ennek örömére összegyűjtöttem olyan tevékenységeket, amik kreatívak és bárkinek érdemes kipróbálni őket.

Ezek a dolgok ugyan igényelnek némi kézügyességet, de egy kis gyakorlással elsajátíthatod a technikájukat, és igazi örömforrássá válhatnak a szürke hétköznapok során a stresszoldó kikapcsolódási formák mellett is. Lássuk tehát az otthoni hobbilistát.

Varrás, hímzés, horgolás

Varrni, hímezni, horgolni vagy egyéb kézimunkát végezni elsőre bonyolultnak tűnhet. Hiszen bőven kell hozzá türelem, idő és alapanyag. De gyakorlásnak szinte bármi megteszi, ami otthon akad. Akár egy-egy cérnadarab vagy régi póló, amin kipróbálhatók bizonyos öltések. Ráadásul, ha varrást szeretnél tanulni, már nagyon alapszíntű varrógépek is léteznek. Vannak kezdő varrótanfolyamok, vagy internetes oktatóvideók, amik segítségével egyedül is ügyeskedhetsz.

Hasonló a helyzet a horgolás vagy hímzés esetén. Rengeteg fonál áll rendelkezésedre, ha bele szeretnél merülni az efféle alkotás világába. Ezen kívül ugyancsak találhatsz videókat vagy magazinokat, amik hasznosak gyakorlás idején. Amint elég ügyessé válsz, szinte bármit elkészíthetsz. Sálakat, sapkát, ruhát, ékszereket, saját táskát, játékokat, szundi kendőt vagy takarókat a gyerekeknek.

Akkor sem kell aggódnod, hogyha inkább művészi irányba indulnál, mert ilyen igények esetén is számos technika és módszer létezik. Manapság elég népszerű például a gobelinvarrás, amiben teljesen kezdőként is kedved lelheted. Mert már előrenyomtatott képek is kaphatók, amiket Neked kell kivarrni. Bár ez is kihívás, hisz egészen komplex darabokra is szert tehetsz, még mindig egyszerűbb így, mintha magadnak kellene megtervezni mindent.

Raklapbútorok és famunkák

Fával dolgozni felemelő érzés azoknak, akik szeretik a természet illatát. Lecsiszolni, lefesteni vagy akár mintát égetni egy-egy fadarabba, olyan, mintha életre keltenénk. Mintha új értelmet adnál a faanyagnak, és meglátnád benne az értéket. Főleg akkor, hogyha annak valamilyen funkciója is van. Lehet ez egy egyszerű etető, ami jóllakatja a fázós madarak télen. Ám, ha belejöttél a csiszolásba és szögelésbe, valamint lehetőséged van hozzájutni raklapokhoz, akkor akár a kertedet vagy a lakásodat is feldobhatod bútorokkal, virágtartókkal, polcokkal, önmagában vagy kárpitozva is. Például vagány ülőfelületet varázsolva a régi és unalmas székeknek.

Úgy gondolod ez már túl sok volna? Nem mernél belevágni teljesen egyedül? Javaslom, hogy semmiképpen se keseredj el! Ugyanis kezdőként sincs lehetetlen feladat, hogyha végignézel néhány csináld magad videót az interneten.

Emellett viszont van még egy igazán érdekes, és sokszor nagyon hasznos eleme a házi bútorkészítésnek. Mégpedig az, hogy összefoghattok a barkácsoló kedvű ismerősökkel, családtagokkal és számos bútort elkészíthettek közösen, amolyan csapatépítő tréningként.

Sütés – főzés ínyenceknek

Ha szívesen gondolsz a hasadra, de emellett szereted az ízlésesen tálalt ételeket, süteményeket, esetleg elkápráztatnád a párod vagy a gyerekeket, jó, ha kipróbálod a fantáziád a konyhában is.

A legegyszerűbb talán, hogyha a sütemények háza táján kezded az alkotást. Hiszen marcipánnal és cukormázzal Te is fantasztikus díszítéseket kreálhatsz születésnapra, karácsonyra vagy csak úgy. Garantáltan tátva marad mindenki szája, amint meglátják, mit ügyködtél a tűzhelynél. Megformálhatod a gyerkőcök kedvenc mesehősét, vagy a meglepni kívánt személy hobbiját. De neves kekszeket vagy muffin-t is készíthetsz.

Abban az esetben pedig, ha inkább egészségesebbre vágysz, érdemes gyümölcsszobrászkodásba fognod. Viszont, már az is mosolyt fakaszthat, hogyha fantáziadúsan helyezed el az ételeket, zöldségeket a tányéron tálaláskor. Még a felnőttek is vidámságot lelhetnek benne, de a gyerekeknél biztosan sikert aratsz, és nem lesz több kifogás az evés ellen.

A három hobbi haszna

Az általam felsorolt elfoglaltságokban nem csak az a közös, hogy Te magad alkotsz, így kikapcsol és örömöt szerez. Hanem az is, hogy bármelyiket választod, gyakorlással és idővel igen ügyessé válhatsz benne. Így saját készítésű holmiddal, bútoroddal vagy süteményeddel megörvendeztetheted a környezetedet, mert ajándéknak is tökéletesek lesznek.

Ha hozzáfognál, ne felejtsd el másokkal is megosztani az eredményt, hogy inspirációt nyerhessenek általad.

(Fotók: Farkas–Csamangó Dalma)