Fűtési szezon – felkészülés, karbantartás, veszélyek

2021. okt. 02. Szűrös Ivett

Ha készítenénk egy rögtönzött közvélemény-kutatást, és random megkérdeznénk tíz embert a kedvenc évszakáról, szinte biztos, hogy közülük a legkevesebben mondanák a telet. És ez valahol érthető is. Bár minden évszaknak, így a télnek is megvan a maga szépsége, azért vannak dolgok, melyek bizony a hidegebb hónapokban megnehezítik a mindennapokat.

Ilyen például az, hogy hóeséskor vagy extrém alacsony hőmérséklet esetén gyakoriak a tömegközlekedési eszközök késései; a jellemzően téli betegségek (megfázás, hörghurut, influenza) miatt pedig sokan kényszerülnek arra, hogy napokra, esetleg hetekre kimaradjanak az iskolából vagy a munkából. De a legnagyobb gondot mégis általában a fűtés jelenti, és nem csak a megnövekedett rezsiköltség miatt.

Alapvető lenne, hogy mindenki évente legalább egyszer, lehetőleg még a fűtési szezon kezdete előtt gondoskodjon a berendezések szakember általi ellenőrzéséről és karbantartásáról, ezt azonban sokan vagy az utolsó pillanatra hagyják, vagy pedig teljesen elmulasztják. Nyilván ennek többféle oka lehet, ám sajnos igen gyakran az anyagi fedezet hiánya, nem pedig hanyagság miatt fordul ez elő. Ami talán egy kis könnyebbséget jelent a lakosság számára az az, hogy a kéményellenőrzés néhány éve már ingyenes. Az ingatlantulajdonosok az online felületen (www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu), e-mail-ben vagy telefonon foglalhatnak időpontot.

Az időben, lehetőleg még nyáron történő ellenőriztetés azért is fontos, hogy a javításra is maradjon elég idő. Ugyanis gyakori probléma, hogy sokan későn, csak az igazán hideg beköszöntekor szembesülnek a fűtőberendezések hibáival. Aki nem, vagy nem időben ellenőrizteti a fűtési rendszert, az sokszor már csak akkor kap észbe, amikor az első begyújtáskor szembesül valamilyen hibával (pl: lyukas a kazán vagy a radiátor). Ekkor azonban már nagyon nehéz szakembert találni, ráadásul, ha sikerül is, az még nem biztos, hogy ami elromlott az javítható, vagy pedig teljesen újat kell(ene) venni. És azért ilyesmivel szembesülni mondjuk az ősz közepén… Na persze az sem garantált, hogy egy ellenőrzött rendszer nem hibásodik meg, de azért a fűtési szezonnak mégis nyugodtabban vág neki az ember annak tudatában, hogy előzőleg egy szakember mindent tüzetesen átvizsgált.

A rendszeres karbantartás mellett az is javasolt, hogy szén-monoxid és füstérzékelők felszerelésével tegyük biztonságosabbá otthonunkat. Arra azonban figyelni kell, hogy csak a katasztrófavédelem által is ellenőrzött és jóváhagyott érzékelőket szerezzünk be, illetve a használati útmutatóknak megfelelően helyezzük el azokat otthonunk egy-egy helyiségében. A katasztrófavédelem oldalán megtalálható a biztonságosan működő CO-érzékelők listája.

A rendszeres ellenőrzés, illetve az érzékelők használata akár életet is menthet. Télen ugyanis sokkal több a lakástűz és a szén-monoxid-mérgezés. Érdemes tehát mindent megtenni azért, hogy megelőzzük az otthoni tűzeseteket és mérgezéseket. Mert bár az anyagi dolgok, ha nehezen is, de pótolhatók, az emberi élet azonban igen törékeny és tünékeny, és mindenkinek csak egy van, ezért a különféle óvintézkedések megtételével vigyázzunk a saját és családunk testi épségére.

A fűtési rendszer és a füstelvezetők legalább évi egyszeri, szakember által történő ellenőrzése, illetve a szén-monoxid és füstérzékelők használata minden ingatlantulajdonos számára javasolt. Ez élet- és vagyonvédelmi szempontból egyaránt jelentőséggel bír.

Vigyázzunk magunkra, a családunkra és egymásra.