Fürdődézsa egyenesen Erdély szívéből

2023. jan. 10. Bálint Ildikó

Ki ne álmodozna arról, hogy a saját udvarában vesz egy kellemes meleg fürdőt, amelyben elnyújtózhat, senki sem zavarja, a csend és a béke veszi körül. Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy úszómedencét építsenek az udvarukba. Nemcsak a kiépítési költségei igen magasak, hanem a fenntartása is kisebb vagyont vesz igénybe.

A nyári pancsoló medencék is jó megoldás lehetnek, de folyamatos karbantartást igényelnek és ráadásul problémás, hogy meleg legyen mindig a vizük, a jacuzzik pedig igen drágák, és a fenntartási költségük is sokkal magasabb.
Most egy olyan lehetőséget mutatok be, amely egyszeri beruházással, relatíve alacsony fenntartási költséggel kellemes fürdési lehetőséget biztosít.

Honnan lehet beszerezni a fürdődézsát?

Ma már több forgalmazó is van Magyarországon, aki fürdődézsát kínál. Az árak, mint minden
tekintetben itt is mennek felfelé, ezért nehéz átlagos árat kalkulálni. Vannak olcsóbb forgalmazók és drágábbak. Saját tapasztalatomat szeretném megosztani.

Kb. 5 évvel ezelőtt vásároltuk az első fürdődézsánkat, amelyet egy vidéki kisiparos készített. Megbíztunk benne, mert úgy tűnt, hogy szép munkája volt és kb. 300 ezer forintért vállalta, hogy kályhával együtt elkészíti, leszállítja. Sajnos azonban a belevetett hitünk hamar megdőlt, ugyanis a kályha elkezdett tönkre menni, a fa elkezdett szétnyílni. Így két év használat után sajnos ki kellett dobni. Erre szokták mondani, hogy „olcsó húsnak híg a leve”.
Aztán szerencsére egy hirdetés útján találtunk egy olyan magánszemélyt, aki egyenesen Erdély szívéből, ottani mesterek által gyártott fürdődézsákat forgalmaz illetve az ahhoz szükséges parajdi sót, is tudja biztosítani.
Az interneten fellelhető árakhoz képest még mindig olcsóbban, kb. 450.000Ft-ért (2021) sikerült egy igazi, erdélyi dézsafürdőt beszereznünk. Az eltelt 1,5 év alatt bizonyította, hogy ez már minőségi fából, saválló acélból készült kályhával bír.

Mitől különleges a fürdődézsa?

A dézsában való fürdést az teszi különlegessé, hogy a benne található kályhával, viszonylag kevés fával, viszonylag rövid idő alatt olyan hőmérsékletű vizet tudsz varázsolni, amilyet szeretnél. A fa lehetőleg száraz keményfa legyen, kb. 2 ujjnyi vastagra hasogatva, és folyamatosan adagoljuk bele, kerüljük a műanyag, szemét, illetve a nyersfa használatát. Így, ha valaki a 40 fokos vízben szeretne elnyújtózni, akkor azt is tud, de ha csak 30 fokosban szeretne pancsolni, akkor az nyáron pár óra alatt már elérhető.
Egy éjszakai fürdőzés a ropogó kályha mellett pedig varázslatos élményt tud nyújtani.
 
Hogyan marad tiszta a víz a dézsában?

A víztisztaság kulcsfontosságú ebben az esetben is. A titok nyitja pedig: a parajdi só. 25kg-os kiszerelésben vásárolható. Semmilyen más vegyszerre nincs szükségünk (szemben a jacuzzival illetve a medencével, ahol sav, klór és algamentesítő szer is kerül a vízbe) mégis tisztán és higiénikusan tudjuk tartani dézsánkat, ráadásul a só természetes anyag, így nem veszélyes még a gyerekekre, illetve az érzékeny bőrűekre sem.

Ha megfelelően sózzuk a vizet, akkor nagyon ritkán kell benne cserélni a vizet. Ez a gyakorlatban nálunk úgy működik, hogy évente kétszer van szükség vízcserére. Először tavasszal a szezon kezdetén, ilyenkor egy 2m átmérőjű dézsába- amiben, ha 1m magas a víz, akkor olyan 3m3 víz van benne – ebbe a vízmennyiségbe teszek 75kg sót. Amikor a fürdés után, vagy a kipárolgás miatt vizet engedek a dézsába igyekszem szinten tartani a sószintet is, ez használattól függően kb. 25kg/hónap, egészen őszig. Ősszel pedig leengedés, takarítás, felengedés után 150kg sóval használom a dézsát, ez kb. -15 C fokig a fagyást is megakadályozza. Érdemes egy homokszűrős vízforgatót beszerezni, amelynek segítségével egész évben tisztán tartható a dézsa.

(A kép illusztráció! Képforrás: kert-kertito.hu)