Frissítsd fel a gardróbodat

2020. szept. 28. Szűrös Ivett

Évente általában egy-két alkalommal esedékes az otthonunkban egy-egy nagyobb volumenű takarítás. Természetes mivel nem vagyunk egyformák, így az változó, hogy ki és hányszor tartja ezt szükségesnek. Azzal azonban mindenki egyetérthet, hogy a nagytakarítás akkor az igazi, ha nem csak a látható felületeket tisztítjuk meg, hanem azokat is, melyekre a mindennapokban kevesebb idő, figyelem jut, így a szekrények belsejében is ajánlott ilyenkor rendet tenni.

Szeptemberben, október elején az időjárás általában még kellemes, meleg és napos. Akinek ilyenkor a szokásosnál több szabadideje van, annak érdemes egy gardróbfrissítéssel egybekötött nagytakarítást beiktatni erre az időszakra.

Sokan vagyunk és sokfélék. Ám arra a legtöbben hajlamosak, hogy a pillanat hevében vásároljanak. Egy-egy ilyen alkalommal olyan dolgok is a kosárba kerülnek, amikre vagy nincs is szükség, vagy nem is tetszenek igazán. Többek között ez jellemző a ruhavásárlásra is. Mint ahogy az is, hogy olyan ruhadarabokat őrizgetünk, melyekhez bár ragaszkodunk, de valami (pl. megváltozott ruhaméret) miatt már jó ideje nem viseltünk.

A gardróbfrissítés remek lehetőség, hogy a meggondolatlanul vásárolt, a divatjamúlt, a kihízott/kifogyott és/vagy az elhasználódott ruhákat kiselejtezzük. Érdemes szekrényről szekrényre haladni. Amikor egy gardrób tartalmát kiürítettük, a ruhadarabokból képezzünk „kupacokat”. (Én ilyenkor általában átmosom és/vagy kivasalom azokat, amiket meg akarok tartani, így nem számít, hogy szelektálás közben esetleg összegyűrődnek.) Azok kerülnek az első kupacba, amelyeket később majd visszateszek a szekrénybe, a másodikba a rokonoknak átnézésre/ajándékozásra,  a harmadikba az adományba, s végül a kidobásra szánt darabok. Egyébként nálam csak nagyon kevés ruha landol a szemétben. A már elhasználódott darabokat is igyekszem még valamilyen módon hasznosítani (pl. festésnél, takarításnál).

Bizonyára sokak, különösen a hölgyek számára ismerős az a jelenet, amikor állnak a nyitott ruhásszekrény előtt, és azon tanakodnak, mit is vegyenek fel. Nos, ezekre a „tanácstalan” helyzetekre a gardróbfrissítés néhány napig/hétig megoldást jelenthet. Ám azzal is tisztában kell lenni, hogy egy idő után újra ugyanazzal a „nincsegynormálisruhámse” és/vagy a „megintnemtudokmitfelvenni” létfontosságú problémákkal kell szembenézni. Én például egy-egy gardróbfrissítésnél meg szoktam fogadni, hogy a jövőben kétszer is meggondolom, mielőtt veszek egy új ruhadarabot. Ennek ellenére, és ezt betartva is valahogy mindig akad selejtezni való a szekrényemben. De gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. 🙂