Fontos őszi teendők a ház körül

2020. okt. 03. Szűrös Ivett

A tulajdonosoknak évszaktól függetlenül mindig akad valami tennivalója az ingatlanok körül. Azonban vannak kifejezetten olyan feladatok, melyeket még a tél beállta előtt mindenképpen ajánlott elvégezni. De melyek ezek?

Minden évszakban legalább egyszer esedékes egy – a pincétől a padlásig terjedő – nagytakarítás. Ősszel ezt különösen javasolt megejteni. Ilyenkor az időjárás általában még kedvező ahhoz, hogy például a nagyobb szőnyegeket tisztítás céljából kivigyük az udvarra, majd száradásig otthagyjuk, de a holmijaink rendszerezése közben keletkező dobozokat sem kell feltétlenül ide-oda tologatnunk, kerülgetnünk, azokat jó időben kinn is tárolhatjuk, míg meg nem találjuk a számukra legmegfelelőbb helyet. Persze csakis ideiglenesen, annak eldöntéséig, hogy megtartjuk, eladjuk, elajándékozzuk vagy eladományozzuk az adott ruhákat, használati tárgyakat és egyéb dolgokat.

Az otthonunkban található fűtési rendszer ellenőriztetése elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészülve vágjunk neki a télnek. Ezt nem érdemes halogatni, hiszen a szakemberek tele vannak munkával, így időben, lehetőség szerint nyár végén, ősz elején ajánlott náluk időpontot kérni. Egyébként a katasztrófavédelem által végzett évi egyszeri kéményseprés ingyenes a lakosság számára.

A tél beállta előtt javasolt ellenőrizni a tető és az ereszcsatornák állapotát is. Ha maga az egész tetőszerkezet rossz állapotban van, azt ajánlott mielőbb lecserélni. Azonban kisebb feladatok is adódhatnak, mint például egy-egy elmozdult cserép megigazítása/pótlása, az ereszcsatorna javítása/tisztítása. Az ősz a lombhullatás ideje. Ilyenkor szinte naponta össze kell gereblyézni a lehullott faleveleket. Ez egyrészt bosszantó, másrészt viszont jó kis testmozgás. Még az igazán hideg idő, a fagyok előtt gondoskodni kell a kerti csap téliesítéséről, vagyis az úgynevezett „téli csapot” el kell zárni. Minden évben sok családnak gondot és anyagi kárt okoznak az elfagyott vízórák. Ezt megelőzve még időben szigetelni kell azokat. Lakatlan ingatlanoknál a legcélszerűbb – szakember által – vízteleníteni a vezetékeket. A kerti eszközökről, gépekről, szerszámokról és bútorokról sem szabad elfeledkeznünk. Ezeket télen – lehetőség szerint – tároljuk fedett helyen.

Amennyiben van valamilyen kint tartott háziállatunk, ki kell alakítanunk számára egy időjárás viszontagságaitól védett pihenőhelyet.

Az említettek mellett persze még számtalan feladat adódhat, amit egy ház körül a tél beállta előtt el kell végezni.