Felújítás – Stresszforrás vagy unaloműző?

2020. ápr. 18. Szűrös Ivett

Akár lakásban, akár családi házban élünk, előbb vagy utóbb adódnak kisebb-nagyobb felújítási munkálatok. Ha rendelkezünk elég szabadidővel és hozzáértéssel, akkor ezeket mi magunk is megcsinálhatjuk, pénzt spórolva ezzel. A komolyabb szakértelmet igénylő munkálatokhoz viszont meg kell találnunk a megfelelő mestert. Az sem mindegy, kit bízunk meg otthonunk rendbetételével, hiszen rengeteg szélhámos húz azzal hasznot, hogy megígért munkáért cserébe előleget kér, majd többet nem jelentkezik, vagy szaktudás hiányában kontár munkát végez.

A felújítás, főleg, ha nagyobb volumenű, bizony sok családban szít kisebb-nagyobb vitákat. Gyakran már az alapanyagok, például a burkolatok, színek kiválasztásánál jelentkezhetnek nézetkülönbségek, melyek akár komolyabb veszekedésekhez vezethetnek. Ráadásul a munkálatokkal együtt járó felfordulás közepette is el kell látni a szokásos mindennapi teendőket, ami sokszor stresszes szituációkat eredményez a családtagok között, főleg akkor, ha a felújítás saját kezűleg, munka, illetve iskola mellett történik.

A legszerencsésebbek azok, akik a tatarozás idejére el tudnak költözni. Azonban ekkor sem szabad teljesen magára hagyni az éppen szépülő otthont, nyomon kell követni, hogy úgy és olyan ütemben zajlanak a felújítási munkálatok, ahogyan azt elképzeltük.

Komplett felújításnál a legjobb megbízni egy vállalkozót, aki gondoskodik a házban/lakásban szükséges összes munkálat elvégzéséről (víz- és villanyvezetékek cseréje, burkolatok lerakása, festés, stb.). Mielőtt azonban átadjuk otthonunkat egy idegennek, kellőképpen tájékozódni kell az illető(k) által elvégzett addigi munkákról. Kérjünk referenciákat! Érdeklődjünk, hogy az előző megbízók elégedettek-e a végeredménnyel! Manapság rengeteg a csaló és a kontár munkát végző, így nem árt résen lenni! A legjobb, ha a közvetlen rokoni, baráti kör tud ajánlani megbízható szakembert. Ha nem, akkor nekünk kell keresni egyet. És sokan itt, ekkor esnek bele a hamis képekkel hirdető csalók csapdájába. Előleget fizetnek, majd cserébe csak hitegetést, vagy csapnivaló munkát kapnak.

Vannak dolgok, amiket mi is meg tudunk csinálni a házban és akörül. Ez természetesen csak akkor kivitelezhető, ha elég szabadidővel rendelkezünk, ellenkező esetben ugyanis hamar eluralkodhat a káosz a fejünk felett és persze az otthonunkban is.

A leginkább persze az anyagiaktól függ, megengedhetjük-e magunknak, hogy láblógatva kövessük nyomon otthonunk tatarozását, vagy pedig a munkálatokból nekünk is keményen ki kell vennünk a részünket.

Hacsak nem rendelkezünk temérdek szabadidővel, bizony egy nagyobb felújítás rendesen ki tudja venni az ember erejét. Persze remek unaloműző, de például a munkálatok elhúzódása, vagy nem a terveink szerint haladása miatt egyre feszültebbek leszünk, ami által a vita is több a családban. Biztosan sok famíliában elhangzott már: Inkább bele se kezdtünk volna! Amikor persze elkészült, akkor minden a legnagyobb rendben, és idővel már nem is emlékszünk a munkálatok közben felmerülő gondokra, veszekedésekre, hanem élvezzük a szépen felújított otthonunk kényelmét.