Fa vagy műanyag nyílászárót válasszunk?!

2022. ápr. 11. Szűrös Ivett

Új ingatlan építésekor, illetve régebbi épület felújításakor az egyik legfontosabb annak eldöntése, milyen nyílászáró is kerüljön beépítésre: fa vagy műanyag. Épp ezért a tulajdonosoknak jól át kell gondolni, hogy pontosan mire is van szükségük, mielőtt elhatározzák magukat az egyik vagy a másik mellett.

A döntés megkönnyítése érdekében összeszedtük a fa és a műanyag nyílászárók legfontosabb tulajdonságait.

Műanyag nyílászárók

 • Már igen kedvező áron (is) kaphatók: a műanyag ablakok és ajtók mellett az első helyen kétségkívül az szól, hogy jóval olcsóbbak, mint a fából készült nyílászárók.
 • Tartósság jellemzi őket: bár a régebbi műanyag nyílászáróknál még előfordulhat, hogy a keretek egy idő után töredeznek és/vagy besárgulnak, ám az újabb darabokat már rendszerint UV-védelemmel látják el, így az előbbi problémáktól sem kell tartani. Erről természetesen a gyártóktól, forgalmazóktól érdemes tájékoztatást kérni.
 • Nem igényelnek túlzott karbantartást: a műanyag nyílászárók nem korhadnak, nem kopnak, ezért a keretek nem igényelnek javítgatást vagy festést. Természetesen egyéb karbantartási munkákra időnként azért szükség van => mint például a vasalat (zárszerkezet) olajozása / a gumitömítések tisztítása, stb.
 • Tisztításuk egyszerű: a műanyag nyílászárók üvegei mellett a keretek tisztítását sem szabad elhanyagolni. Ehhez nyugodtan használhatjuk az ablak- és ajtóüvegekre használt eszközöket és szereket. Az erős, maró hatású tisztítószereket viszont kerülni kell.
 • Nem csak fehérben kaphatók: a műanyag ablakról a többségnek a fehér szín jut eszébe. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a kedvező ár miatt valóban ez a leginkább kelendő. Ha viszont a pénz pedig nem akadály, felár ellenében színes (pl. fadekor fóliával ellátott) ajtókat és ablakokat is rendelhetünk.

Fa nyílászárók

 • Drágábbak
 • Természetesebb hatás keltenek
 • Több karbantartást igényelnek: a jó minőségű fa nyílászárók többrétegű felületkezelést kapnak, mely jellemzően biztosítja a termék UV-védelmét is. Ennek ellenére meghatározott időközönként, jellemzően attól függően, hogy az adott ajtó vagy ablak mennyire van kitéve az időjárás viszontagságainak, újra kell festeni. Vásárláskor tanácsos utánajárni, mit javasol ez ügyben a gyártó, forgalmazó. A fa keret mellett a zárszerkezet és a gumitömítés állapotának ellenőrzéséről, karbantartásáról sem szabad megfeledkezni.
 • Van, amikor egyedül csak a fa jöhet szóba: műemlékvédelem alatt álló épületek esetében minden felújítás megkezdése előtt egyeztetni kell az illetékes hivatallal. A nyílászáró cserére is szigorú szabályok vonatkoznak, azt úgy kell megejteni, hogy az eredeti látvány megmaradjon. Épp ezért szinte elképzelhetetlen, hogy egy régi, műemlékvédelem alatt álló épületbe műanyag ablak vagy ajtó kerüljön beépítésre, legyen az bármennyire élethű fadekorral fóliázott is.

A nyílászárók egyes tulajdonságai mellett a következő tényezőket is javasolt figyelembe venni, illetve mérlegelni, mielőtt a végleges döntés meghozatalára kerülne sor:

 • a saját igényeket és elképzeléseket;
 • az ingatlan adottságait;
 • a rokonok, barátok véleményeit, tapasztalatait; illetve
 • a szakértők tanácsait.

Természetesen előfordulhat, hogy az ember szinte úgy érzi, „elveszik” az információáradatban, vagyis minél jobban elmélyed a témában, annál inkább tanácstalanabb lesz. Ez azonban senkit ne riasszon el! A nyílászáró vásárlás hosszú távra szóló döntés, ezért alapos mérlegelést igényel.

Akár fára, akár műanyagra esik végül a választás, azt, hogy jó döntést hoztunk-e, csak az idő tudja megválaszolni. Ám abban biztosak lehetünk, hogy a minőségi, megfelelően és rendszeresen tisztított, illetve karbantartott nyílászárók több évtizedig is jó szolgálatot tesznek majd.