Ezek a legjobb természetes rovarriasztók

2021. júl. 27. Fodor Andrea

Képzeld el, hogy a napsütésben az udvaron játszol a gyerekekkel, vagy éppen grillez a család. Ideális hétvégi programok ezek a jó idő beköszöntével. Azonban a legjobb hangulatot is azonnal elronthatják a szúnyogok és egyéb rovarok. A leghatékonyabb, ha előre felkészülünk ezekre az ünneprontókra – lehetőleg természetes rovarriasztókkal.

Több növény is rendelkezik olyan illatanyagokkal, melyek távol tartják a nem kívánt betolakodókat. Ilyen például a citronella is. Amellett, hogy ételeink ízesítéséhez is használhatjuk az egészségünkre is jó hatással van, ugyanis vérkeringés fokozó és koleszterinszint csökkentő hatása is van. Ha citronellát ültetünk a kertbe, bizonyosan kevesebb rovar lesz a környéken. A rovarok mellett a kutyusok és cicák sem kedvelik az illatát, így, ha a vetemények közé ültetünk belőle, akkor a házi kedvenceink sem fogják összejárkálni a kiskertünket.

A másik ismert gyógynövény, melynek ki nem állhatják az illatát a rovarok, az a levendula. Levéltetvek, kabócafélék sem lesznek a közelben, ha levendulát ültetünk akár cserépbe, akár szabadföldbe. Akinek nincs kertje, csak a teraszra szeretne kiülni, az dekorálja a teraszt néhány cserép levendulával és a provance-i hangulat mellett még a repülő rovarok is elkerülik majd a kinti bulikat.

Szúnyogok ellen igazán hatékony a rozmaring, melyet akár cserépben is lehet gondozni. Amellett, hogy a repülő vérszívók nem kedvelik, mi még a konyhában is hasznát vesszük majd ennek a nagyon ízletes fűszernövénynek.

A másik, szintén a konyhából ismert természetes rovarűző a bazsalikom. A legyek és a szúnyogok kifejezetten kerülik. Egészséges és az olaszos konyha egyik alapfűszere. Cserépben is tartható, de a fűszerkertbe kiültetve a kerti grillezéskor is hasznunkra lehet.

Legyek és szúnyogok ellen még a menta is bevált zöld segítség lehet, ők ugyanis kifejezetten kerülik erős aromája miatt. Ha pedig már elmentek, akkor a mentalevelek kerülhetnek a limonádénkba frissítőnek!

Ha igazán biztosra akarunk menni, érdemes a fenti növények tiszta illóolajának hígított változatával bekenni bőrünket, így biztosan nem válunk a repülő rovarok célpontjává. Fontos, hogy hígítsuk az olajokat, mert töményen irritálhatják bőrünket.

A füst köztudottan elűzi a rovarokat, ha pedig ezt kombináljuk valamelyik növénnyel, akkor még hatékonyabb lehet. Persze nem kell egyből tábortüzet gyújtani valahányszor a szabadban szeretnénk programot tervezni. Elegendő meggyújtani egy citromfűolajas gyertyát vagy mécsest.

Amennyiben nem elégednénk meg azzal, hogy elkerülnek minket, csapdába is csalhatjuk a szúnyogokat. Kis tálkákba almaecetet téve ellenállhatatlan, ámde halálos csapdába csalogathatjuk a vérszívókat. Az almaecet illata hívószó számukra, azonban szabadulni már nem tudnak az ecetes tálból, belefulladnak a csábító csapdába.

Próbáljuk ki a rovarriasztó növények bármelyikét természetes alternatívájaként a boltokban kapható mesterséges és sokszor mérgező rovarriasztóknak. Törekedjünk a természetes megoldásokra, hiszen sok-sok évezreden át ezek már beváltak és nem okoztak semmiféle káros hatást.