Évszakváltás: Hangolódjunk az őszre

2021. szept. 08. Szűrös Ivett

Már itt is van szeptember, vagyis beköszöntött a naptári ősz. Az évszakváltást mindenki másként éli meg. Vannak, akik kifejezetten szeretik az őszt, épp ezért alig várják a beköszöntét. Másoknak nem is maga az évszak bír jelentőséggel, hanem egy olyan fontos esemény, amely őszi napra esik.

Így vannak ezzel például az iskolakezdés előtt álló tanulók és szüleik. Aztán ott van az típus, aki számára nincs különösebb jelentősége az évszakváltásnak, akinek teljesen mindegy, hogy tél, tavasz, nyár vagy ősz van éppen. De olyanok is vannak, akiknek a meleg, napsütéses nyári hónapok, a nyaralások és a strandolások után bizony nehezebb újra hozzászokni ahhoz, hogy a hőmérő higanyszála immár napról napra kevesebbet mutat, illetve a nappalok is egyre rövidülnek. Természetesen a helyzet azért nem annyira tragikus, hiszen jó idővel ősszel is lehet számolni. Különösen a vénasszonyok nyara, vagyis a szeptember közepe-vége és az október eleje közötti időszakban a nappalok még rendszerint igen kellemes hőmérsékletűek.

Rendszerezés, takarítás

Bár a legtöbbször inkább csak a tavaszi nagytakarításról esik szó, ám egy nagyobb volumenű takarítást minden évszak kezdetén érdemes megejteni, de még ez előtt is javasolt kiselejtezni az összes olyan holmit, amire már nincs szükség, majd kidobni, elajándékozni, eladni vagy esetleg félretenni azokat. Épp ezért szeptemberben, de ahol iskolás gyerekek is vannak, ott inkább augusztus közepe-vége felé ajánlott egy kis időt rendszerezésre szánni. Természetesen ekkor a gardróbrendezésre is sort kell keríteni, hiszen ősszel melegebb holmikra lesz szükség, illetve rétegesebben kell öltözködni. Ezt követően pedig jöhet néhány olyan nap, amit az ember takarítással tölt.

Dekorálás

Miután végeztünk a rendszerezéssel és a takarítással, következhet a dekorálás, vagyis az, hogy otthonunkon belül és kívül is elhelyezzünk néhány az évszakot idéző díszítő elemet, kiegészítőt. Ilyesmit egyébként érdemes leárazásokkor és szezonvégi kiárusításkor venni. Ha előre gondolkodunk, akkor minden évszakhoz kapcsolódóan van egy-egy tároló dobozunk, amelyben jó áron beszerzett dekorációk lapulnak. Természetesen vannak, akik nem szeretik a kész dolgokat, hanem otthonukat inkább a saját maguk által készített kiegészítőkkel szeretik kidekorálni. Ők általában kreatív boltokban szerzik be az alkotáshoz szükséges hozzávalókat. Ám olyanok is vannak, akik inkább a természet „kincseit” (köveket, kavicsokat, faleveleket, gallyakat, terméseket, stb.) használják fel újabb és újabb egyedi dekorációk elkészítéséhez. Ha vannak gyerekek is a családban, akár őket is be lehet vonni egy-egy kiegészítő megalkotásába. (Természetesen csakis koruknak megfelelő feladatokat szabad rájuk bízni! Így vigyázni kell például arra, nehogy megvágják magukat valamely, az alkotás elkészítéséhez szükséges eszközzel.)

A bolti és a saját kezűleg készített dekorációk mellett jó ötlet lehet még a fali és az asztali keretekben lévő képeket őszi hangulatot idéző családi fotókra cserélni. Ha esetleg nincsenek ilyenek, akkor érdemes megvárni, amíg a természet sárgás-barnás-narancsos színbe „öltözik”, majd akkor készíteni néhány fényképet – természetesen, ha vannak háziállatok (például kutyusok és cicák), akár róluk is lehet, őket is be lehet vonni a fotózásba, hiszen sok helyen a kedvencek is családtagnak számítanak. 😊

Ha kész vagyunk a rendszerezéssel, a takarítással és a dekorálással, ajánlott még beszerezni néhány doboz teát is, hogy legyen, ami a hűvösebb őszi napokon majd jól átmelegít.

Akár szereti valaki az őszt, akár kevésbé várja a beköszöntét, ám az évszakra való hangolódással talán egy kicsit lehet azért tenni, hogy a váltás és az átállás kevésbé legyen megterhelő az egyén és a család számára.