Esőben se unatkozz

2020. júl. 16. Szűrös Ivett

Itt a nyár, mindenki alig várja, hogy egy kis szabadidőhöz jusson, amikor is élvezheti a jó idő adta lehetőségeket: napozhasson, strandolhasson, kirándulhasson. Igen ám, de mit lehet tenni akkor, ha az időjárás mégsem kedvez kültéri terveinknek?

Borús, esős napokon sem kell begubózni, és a takaró alatt várni, hogy a nap végre kisüssön. Vannak helyek, ahová rossz idő esetén is be lehet ülni, de ilyenkor akár a termálfürdőt is választhatjuk. Azonban otthon is lehet találni olyan kedvteléseket, melyek örömet okozhatnak a számunkra. De persze számtalan hasznos tevékenységgel is elüthetjük az időt, ha rövidebb-hosszabb időre a négy fal közé kényszerülünk.

A munka és/vagy a család mellett nem mindenkinek jut elég ideje lazítani, pihenni. Mivel nem vagyunk egyformák, ezért míg az egyiknek egy erdei kirándulás, addig a másiknak egy jó könyv jelenti a kikapcsolódást. Az persze, hogy az ember éppen mivel tölti a szabadidejét több mindentől függhet, így a hangulattól, az időjárástól, de lehet sok egyéb befolyásoló körülmény is. Ha valaki kevésbé szeret kimozdulni, az még talán örül is annak, amikor egy esős nap miatt meghiúsul a tervezett szabadtéri program, és helyette otthon olvasgathat, filmezhet vagy netezhet. A négy fal között azonban nem csak passzívan lehet eltölteni a szabadidőt. Mindenkinek, aki szeret alkotni, de a tehetséges embereknek különösen javasolt kihasználni a szabad perceket, órákat, melyeket a művészi hajlam kiélésével, értékteremtéssel tölthetnek. Egy borús, esős nap remek lehetőséget biztosít, hogy akár egyedül, akár a család, gyerekek bevonásával valami kreatívat alkossunk, miközben mi magunk is jól szórakozunk.

A kellemes mellett hasznos tevékenységekkel is elüthetjük az időt. Az emberek többsége szereti tisztán, rendben tartani lakását/házát. Egy kényszerűen otthon eltöltött nap lehetőséget biztosít egy – esetleg már régóta halasztgatott – nagyobb volumenű takarításra. Ilyenkor egyúttal ajánlott a régi, megunt, elhasználódott holmikat is kiselejtezni. Egy–egy nagytakarítás alkalmával rátalálhatunk elveszettnek hitt tárgy(ak)ra, de akár igazi kincs(ek)re is bukkanhatunk. Amennyiben az időjárás nem kedvez kültéri szabadidős terveinknek, érdemes hát helyette otthonunk rendbe tételével foglalkozni. Ehhez kérhetünk segítséget is, bevonhatjuk a családtagokat, így legalább a gyerekek amellett, hogy kiszakadnak egy kicsit az okos eszközök világából, de tanulhatnak is valamit.

Minél aktívabban töltjük el az időt a négy fal között is, annál kevésbé fogjuk sajnálni, hogy az időjárás meghiúsította egyéb terveinket.