Érvek, hogy miért szereltessünk fel redőnyt a nyílászárókra

2021. aug. 14. Szűrös Ivett

Sokak számára dilemmát okoz annak eldöntése, hogy szereltessenek-e nyílászáróikra redőnyöket, vagy sem. Ennek persze legtöbbször anyagi okai vannak, ám ha az ember hosszú távon gondolkodik, akkor mindenképpen érdemes mellette dönteni és valahogy kigazdálkodni az árát.

Most nézzük meg, mire is alapozzuk ezt a kijelentést, vagyis milyen érvek szólnak a redőny mellett.

Nappal is éjszakát „varázsol”

Redőnnyel felszerelt nyílászáró birtokában egy egyszerű mozdulattal lesötétíthetjük az adott helyiséget. Ez különösen azok számára pozitívum, akik – például éjszakás műszak után – nappal, mégis teljes sötétségben szeretnének aludni.

Javít az ingatlan hőszigetelő képességén

A redőnyök magukba szívják a nap sugarait, így leengedett állapotban megakadályozzák, hogy a nagy meleg a nyílászárókon keresztül a helyiségekbe áramoljon. Télen pedig a hideggel szemben nyújtanak kiegészítő védelmet. A redőnyök extra hőszigetelő képessége különösen a rosszabb energetikai besorolású ingatlanok esetében bír nagy jelentőséggel.

Hangszigetelő hatása is van

A redőnynek nem csak hő-, de hangszigetelő hatása is van. Épp ezért ajánlott felszereltetni például azoknak, akik egy forgalmasabb út vagy játszótér mellett laknak. Bár a teljesen leeresztett redőny sem képes 100 %-osan „kizárni” a kinti hangokat, ám mindenképpen csökkenti azok erősségét.

Véd a kíváncsi tekintetektől

Ennek különösen este van nagy jelentősége, ugyanis a sötétben az utcán sétálók figyelmét oda-oda vonzhatja egy olyan ablak, amelyen redőny híján, a felkapcsolt lámpának vagy tévének köszönhetően be lehet látni.

Védi a nyílászárót az időjárás viszontagságaitól, a sérülésektől és szennyeződésektől

A redőny védi a nyílászárót az időjárás viszontagságaitól és a különféle sérülésektől, ezáltal pedig hosszabb életűek lehetnek az ezzel felszerelt ablakok és ajtók. Emellett pedig a szennyeződésektől is véd, így akár az ablaktakarításra fordított idő is kevesebb lehet.

Védi az otthon berendezési tárgyait

A lehúzott redőnyöknek köszönhetően nyáron a tűző napsugarak nem hatolnak be a lakásba, így nem égetik vagy fakítják ki a függönyöket és bútorokat, illetve nem tesznek kárt egyéb napfényre érzékeny tárgyakban sem.

Rovarok, bogarak és egyéb élőlények elleni védelem

A rendszeres szellőztetés minden háztartásban fontos. Ám ha az adott nyílászárón nincs szúnyogháló, akkor könnyen előfordulhat, hogy különféle kisebb-nagyobb élőlények megpróbálhatnak bejutni a nyitott ablakon vagy ajtón. Azonban egy redőny megoldás lehet erre is, hiszen leengedhetjük úgy, hogy a lécei között csak pici rések maradjanak. Ilyen módon pedig a nyitott nyílászárón keresztül levegő és fény is juthat az otthonunkba, ám nem kell attól tartani, hogy valamilyen állatka berepülne vagy bemászna.

Kiegészítő védelem betörés ellen

Természetesen sok függ magától a környéktől és a betörő(k) leleményességétől is, ám egy leengedett redőny akár plusz akadályt is jelenthet az illetéktelen betolakodó(k) ellen. Különösen igaz ez akkor, ha a nyílászárók erősebb, illetve feltolásgátlóval is ellátott redőnyökkel vannak felszerelve.

Néhány napos távollét idejére javasolt megkérni egy közelben lakó, megbízható rokont vagy ismerőst, hogy reggel húzza fel, majd este le a redőnyt, azt a látszatot keltve, mintha nem is utaztunk volna el. De a motorizált, időkapcsolóval ellátott redőnyök esetén erre nincs szükség. Ezeknél mindenki maga programozhatja be a mozgatás idejét, így a le- és felhúzás automatikusan, kézi beavatkozás nélkül, az előre megadott időpontokban történik.

Azt viszont fontos kiemelni, hogy ez csak kiegészítő védelem, aki nagyobb biztonságra vágyik, annak javasolt kamera- és riasztórendszer kiépítésén gondolkodni.

Természetesen elsősorban az anyagiak határozzák meg, hogy valaki megengedhet-e magának redőnyt, és ha igen, akkor milyen típusút. Ám ha a pénz nem akadály, érdemes olyan darab mellett dönteni, ami a legjobban megfelel az egyéni igényeknek, emellett pedig az eddigi vásárlók is pozitív véleménnyel vannak róla. A végleges döntés előtt szakértő tanácsát sem árt kikérni.