Építkezés vagy ingatlan bővítés – tippek a nagy házépítéshez

2022. aug. 19. Tollas Tímea

Házépítés. Ingatlan bővítés. Első hallásra kecsegtetően és igen csábítóan hangzanak, azonban mint minden szép dolognak az életben, bizony ennek is lehetnek és vannak hátulütői és nehézségei.

“A háznak mindenkinek tetszenie kell, szemben a műalkotással, melynek viszont nem kell tetszenie senkinek. A műalkotás a művész magánügye. A ház nem az. A műalkotást világra hozzák anélkül, hogy szükség mutatkozna iránta. A ház szükségletet elégít ki. A műalkotás ki akarja szakítani az embereket a megszokás kényelméből. A háznak kényelmet kell szolgálnia. Az ember mindent szeret, ami a kényelmét szolgálja, és mindent gyűlöl, ami ki akarja szakítani a megszeretett és biztonságos helyzetéből. Ezért szereti a házat és utálja a művészetet.”

Viszlát, első szerelem című film

Egy ház építkezésébe belevágni sosem leányálom, bármennyire is annak tűnik a külső szemlélők számára. Ott van az a kezdeti lelkesedés, amely euforikusan áthatja az építkezés kellemesen csilingelő kifejezését, azonban ahogy telik az idő és készül a ház, gyorsan elmehet a kedvünk és megijedhetünk bizonyos dolgoktól. Dolgoktól, amelyekre talán elsőre nem is számítottunk, mert éppen nem tudtunk róluk vagy azért, mert nem rendelkeztünk kellő információval vagy szakmai tapasztalattal ezen a téren.

Ez a cikk egyáltalán nem eltántorító szándékkal íródik, sokkal inkább azért születnek ezek a sorok, mert segíteni szeretnék minden házépítés előtt álló, lelkes vállalkozónak. Azért, hogy ne érjen senkit sem hidegvizes zuhanyként meglepetés.

Olvass tovább, tartsd be a házépítéssel kapcsolatos, hasznos tippeket és akkor baj nem lehet.

Ezt a 4 fontos lépést tartsd be, ha házépítés előtt állsz!

1. Milyen költségekkel kalkulálj

Az első és egyben legfontosabb kérdés, hogy pontosan mennyi pénzt tudunk rászánni a házra? Sajnos a legtöbb esetben mindig csak az építkezés végére szokott konkrétan kiderülni, hogy mennyi is lesz a végösszeg, azonban ennek ellenére, nem árt, hogyha előzetesen leírjuk a kalkulációnkat.

Ezekkel a költségekkel számolj mindenképpen előzetesen:

 • Telek ára
 • Építőanyagok bekerülési költségei
 • Szállítás díja
 • Gépészet
 • Nyílászárók
 • Burkolatok
 • Szaniterek
 • Tervezés díja
 • Ügyvédi költségek
 • Hálózatok (víz, csatorna, elektromos) díja

2. Hol szeretnél telket vásárolni

Tudom, tudom. Most biztosan azt felelted, hogy valamilyen nagyon szép helyen! Azonban jobb, ha tudod, hogy ez nem a megfelelő válasz ebben az esetben.

 • Hol lesz a telek, ahová építkezni szeretnék majd?
 • Mekkora alapterületű?
 • Milyen a tájolása?
 • Milyen a telek környezetében található infrastruktúra?
 • Könnyen tudok majd innen munkába járni vagy otthonról dolgozom?
 • Milyenek a beépítési lehetőségek?

Ezeket a kérdéseket mindenképpen érdemes feltenni magunknak, mielőtt belevágnánk a telek megvásárlásába.

3. Kit válasszak tervezőnek

Hogyan válassz tervezőt? A válasz: csakis ajánlás útján vagy internetről, megbízható fórumokról!

Ami nagyon fontos: ne add fel addig, amíg nem találsz egy szimpatikus tervezőt. Ahogyan egy pszichológusnál is rengeteget számít a közös hang és egyetértés, ugyanúgy a tervezőnél is nagy jelentősége lesz a szimpátiának és a kooperáció képességének.

Egy dolgot pedig fogadj meg: mindig mondd el részletesen, hogy milyen házat szeretnél de ne kezdj el rajzolgatni a tervező helyett, hiszen itt ő a szakember. Figyeld a vázlatokat és ha valami nem tetszik, jelezd számára.

Egy vázlaton javítani sokkal könnyebb, mint egy komplett, félig már elkezdett házon.

4. Kezdődhet is az építkezés

Ahogyan a tervezőnél, ugyanúgy a kivitelező választásnál is kulcsfontosságú, hogy megbízható szakembert találj. Kérj be minél több árajánlatot és ne hamarkodd el a döntést, hiszen itt hatalmas összegekről van szó.

A legfontosabb tanács pedig, amit érdemes mindenkinek megfogadnia: mindig legyen írásos megállapodásunk avagy szerződésünk a kivitelező céggel! Ehhez az a legjobb döntés, ha ügyvédet kérünk fel, aki elintézi számunkra a szükséges jogi dolgokat.

Amikor pedig elérkezünk az építkezés végéhez, már csak egy feladat van hátra: jó belsőépítészt találni.

Sikeres, stresszmentes és nagyon hatékony házépítést kívánok mindenkinek, aki idén vág bele ebbe az izgalmas kalandba.

Légy türelmes magaddal és a szakemberekkel szemben is, hiszen kifizetődik.