Előzzük meg az otthoni tűzeseteket!

2021. jan. 26. Szűrös Ivett

A tűz hasznos, ám rendkívül veszélyes elem. A katasztrófavédelem honlapján olvasható egyik cikk szerint ősszel és télen naponta harminc tűzesethez riasztják a tűzoltókat.

Az otthon az a hely, ahol az ember a legnagyobb biztonságban érzi magát. Ahhoz azonban, hogy ez valóban így is legyen, vagyis ingatlanunk, anyagi javaink és saját testi épségünk védelme érdekében nekünk is tenni kell.

Következzen néhány hasznos tanács a tűz kialakulásának megelőzésére:

– A kéményeket, a hőtermelő és az elektromos készülékeket rendszeresen szakemberrel ellenőriztessük

– Csak kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést használjunk

– Ne terheljük túl otthonunk elektromos hálózatát

– Ne vásároljunk silány minőségű fényfüzéreket

– Mielőtt elmegyünk otthonról, teljesen kapcsoljuk ki az elektromos berendezéseket! Ne hagyjuk őket készenléti (stand-by) üzemmódban sem

– A tűzgyújtó eszközöket (pl. gyufa, öngyújtó) tartsuk elzárva a gyermekektől

– A gyertyákat és a mécseseket tegyük tűzálló tál(cá)ra, azok környékén ne legyen semmilyen gyúlékony anyag (pl. függöny), és kizárólag csak akkor hagyjuk őket égni, ha mi is a helyiségben tartózkodunk! (Tipp: Manapság a hagyományosak mellett kaphatóak különféle LED mécsesek és gyertyák is. Áruk változó, vannak olcsóbbak és drágábbak is. Tűzvédelmi szempontból biztonságosabbak, ráadásul időjárásállók, így otthon és a temetőben egyaránt ajánlott kiváltani velük a klasszikus mécseseket és gyertyákat.)

– A tűzhelyen fövő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül

– Ne dohányozzunk a lakásban, főleg ne az ágyban

– Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a cigarettát eloltottuk

– Használjunk mély, nem éghető anyagú hamutartót, aminek tartalmát csak akkor ürítsük ki, ha abban nincs frissen eldobott cigaretta! (Tipp: A hamutartóba tehetünk vizet vagy homokot is.)

– Szereltessünk be megbízható füstjelző(ke)t a tűz jelzésére

A megfelelő óvintézkedések megtétele mellett ajánlott olyan lakásbiztosítást kötni, amely többek között téríti a tűz esetén keletkezett károkat is.

További hasznos, figyelemfelhívó és tájékoztató írás olvasható a katasztrófavédelem hivatalos honlapján.

Az év minden napján, de az őszi-téli időszakban (a fűtési szezon, advent, karácsony és újév idején) még nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy megelőzzük otthonunkban a tűz kialakulását.

Vigyázzunk magunkra, családunkra és egymásra.

Segélyhívó: 112          

Tűzoltóság: 105