Élet lakásban és kertes házban

2023. márc. 15. Lebán Csenge

Mindannyian tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy az élet merőben más panellakásban vagy emeletes házban, mint kertes családi házban. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt, így nem is lehet eldönteni melyik a jobb, teljesen egyénfüggő.

A kertes ház nevében benne is van, kerttel rendelkezik. Itt nyugodtan pihenhetünk, olvasgathatunk, beszélgethetünk, a gyerekek játszhatnak, tarthatunk kerti partit, vagy egyszerűen étkezhetünk a szabadban. A lakáshoz nem tartozik kert, lakóinak parkba, játszótérre vagy egyéb helyszínekre kell menniük, ha a fenti elfoglaltságokra vágynak. Igen ám, de a kert rendben tartása rengeteg munkával jár. Kezdve a fűnyírással, a fa- és bokormetszésen, gazoláson át, egészen a téli hólapátolásig. Ezekre időt kell szakítani, ha tetszik, ha nem.

Ide tartozhat a favágás is, hiszen családi házak egyik legelterjedtebb fűtési módja a fatüzelés. Ebben az esetben fát kell vásárolni, és ha nem hasítva kapjuk, fel is kell hasogatni. Ez persze nem minden kertes ház esetében van így, a fűtést másképpen is megoldhatják. A lakásban élőket a favágás vagy a fűtés más módon való megoldásának terhe nem nyomasztja, hiszen általában távhővel fűtenek, amit kapnak, ha kell, ha nem. Cserébe azonban ki kell fizetni, akkor is, ha alig használják.

Kertes házban lehetőség van zöldség-, növénytermesztésre. Kinek mennyi ideje, energiája, kapacitása van rá, de a lehetőség adott. Ez a lakásban nem igazán kivitelezhető, legfeljebb az erkélyen termeszthető valami magaságyásban. Ide tartozik a haszonállattarás is. Kertes házban lehet nevelni baromfiakat, jószágokat, melyek hús, tojás, tejforrások lehetnek. A kedvtelésből tartott állatok helyzete is más. Tömbházból biztosan le kell vinni a kutyust sétálni, napi többször is. Kertes házban mivel ott az udvar, nem okoz gondot, ha a séta esetleg elmarad, sokan abszolút nem is sétáltatják a nagy udvaron szaladgáló kedvenceiket.

Emeletes házban kötelező közös költséget fizetnünk minden hónapban, ezért cserébe azonban rendben tartják az épület környékét, a lépcsőházat, beletartozik a szemételszállítás is, illetve sok esetben tudnak segíteni a lakásban keletkezett károkat illetően is, ha a szabályzat szerint a közös költség magában foglalja az adott problémát. Kertes házban nincs közös költség, ellenben minden problémát magadnak kell orvosolnod, akár a két kezeddel, akár azzal, hogy szakembert hívsz.

A környezetünkben élő emberekkel is más lehet a kapcsolatunk attól függően, hogy kertes házban vagy lakásban élünk. Persze ez nem lehet általánosítani, és sok esetben ez már falu-város viszony, semmint lakás-ház. De talán többnyire elmondható, hogy az emeletes házban sokkal közelebb (fizikailag) vannak egymáshoz az emberek, ezáltal kevesebb privát tér, kevesebb magánélet jut számukra. Mégsem mondható el, hogy a szomszédokat jól is ismernék, vagy egyáltalán ismernék. Kertes házban viszont jellemzően ismerjük legalább a szomszédainkat, de nagy eséllyel az utcabelieket is.

Elmondhatjuk tehát, hogy a lakás és a ház nagyon is eltérő életmódot biztosít. Van, aki az egyikben érzi jól magát és van, aki a másikban. Gyakran előfordul, hogy aki az egyikbe született, az a másikba menekülne, mások el sem tudják képzelni az életüket jelenlegi helyzetüktől eltérően.