Elárasztották a hangyák a lakásunkat – mit érdemes tenni ilyenkor?

2022. márc. 25. Diós Anita

Nagyon kellemetlen, ráadásul néha kifejezetten nehezen kezelhető helyzet áll elő akkor, amikor hangyák fészkelik be magukat a lakásba. A rovarok jelenléte undort, de akár szégyent is kiválthat a lakástulajdonosokból, holott sem szégyellni nem kell a dolgot, sem kétségbeesni miatta.

A legtisztább lakásban is felütheti a fejét a hangya-probléma, így mindenek előtt fontos, hogy ne szégyenkezzen miatta senki, aki netán érintetté válna. Ellenben nem is olyan helyzetről van szó, amit ne lehetne orvosolni, így tehát nem indokolt a kétségbeesés vagy a beletörődés sem. A hangyáktól a legtöbb esetben bizony meg lehet szabadulni, s alább soroljuk is azokat a lehetőségeket, melyek általában szóba jöhetnek.

Kezdeti lépésként igyekezzünk megállapítani, hogy pontosan mi is csalogathatta a lakásba a hangyákat. Előfordulhat, hogy csak egy kevés, a bútorok réseibe került morzsa vagy lecseppent, és észre nem vett pl. méz váltotta ki az ízeltlábúak érdeklődését. Ha csak ennyinek „köszönhető” a hívatlan vendégek látogatása, akkor a gond nagy részét egy kevés takarítással el is háríthatjuk.

A hangyák megjelenését követően elsődleges cél az is, hogy mindig eltüntessük azokat a feromonjelzéseket (a hangyák által egymás informálására használat illatanyagokat), amelyeket rendszeres kószálásaik alkalmával hagynak hátra az állatok. Amennyiben erős illatanyagot tartalmazó tisztítószerrel, vagy akár csak ecetes vízzel kezeljük a hangyák útvonalát, úgy alaposan megnehezítjük a dolgukat abban, hogy ismét ráleljenek a korábban már mintegy bejáratott útvonalukra. Ez megzavarhatja őket, s végső soron, némi szerencsével elérhetjük azt is, hogy ne a lakásban, hanem másfelé próbáljanak szerencsét.

Ugyancsak hatásos lehet, ha olyan illatanyagokat használunk a hangyák által gyakran látogatott helyeken, amelyeket a hatlábú betolakodók nem szívlelnek túlzottan. Szerencsére ezen illatok egy része az emberek számára kifejezetten kellemesnek számít – ilyen például a levendula és a borsmenta illóolajának illata is, amelyek külön-külön, de együtt használva is kiválthatják a hangyák távolabb költözését. Az illóolajokat ne töményen, hanem vízbe cseppentve használjuk, hiszen így is elég erős illatot tudnak kölcsönözni. (Az illatosított vizet használat előtt mindig alaposan rázzuk össze, hiszen az illóolajok zöme nem kifejezetten oldódik jól vízben.)

Ha sikerült megszabadulni ideiglenesen a hangyáktól, ideje megakadályozni, hogy ismét visszatérjenek. Ehhez a lakásba vezető útjukat kell mindenek előtt megszüntetni – az ablakokhoz hozzáérő növényzet megnyírása, a lakásba vezető problémás csövek lezárása és az esetleges rések betömése sokat segíthet. Az ételmaradékokat is mindig alaposan csomagoljuk el, a szemetest pedig zárjuk le mindig tökéletesen, valamint kívülről is tartsuk tisztán, hogy ne szolgáljon hangyacsaliként.

Amennyiben viszont a hangyák elleni természetes praktikák nem válnak be, még mindig ott vannak a hangyairtó csalétkek – de vigyázni kell, mert ezek közül vannak, amelyek a kisgyermekekre és házi kedvencekre sem veszélytelenek! A csalétkek kihelyezését nem érdemes kombinálni a riasztó illatok praktikájával, hiszen itt a cél éppen az, hogy magukkal vigyék a – sajnos – végzetes falatokat az állatok a társaiknak. Természetesen a csalétek akkor sem fog megfelelően működni, ha eközben tűzzel-vassal irtjuk a megjelenő állatokat, hiszen így nem lesz, aki elszállítsa a szert a többieknek.

Minden, kereskedelemben kapható hangyairtó szert csak megfelelő körültekintéssel szabad használni, és ha valaki nem biztos abban, miként használhatja őket maximális biztonsággal, tanácsos inkább szakember segítségére hagyatkozni.

Szerencsére a legtöbb esetben teljesen felszámolható a hangyák jelenléte a lakásban, kiváltképpen akkor, ha még idejében rászánjuk magunkat a szükséges lépések megtételére. A halogatás ellenben, mint sok más esetben, itt is ellenünk dolgozik, így nehezebb dolga lehet azoknak, akiknél már nagyon elharapódzott a hangyák jelentette kellemetlenség.