Egyszerű spórolási tippek – Sok kicsi sokra megy

2021. febr. 05. Szűrös Ivett

Készíts költségvetést. Akár egyedül, akár többedmagaddal élsz, érdemes listát vezetni a bevételekről, kiadásokról és megtakarításokról.

Tervezd meg a bevásárlásokat. Minden, de főleg a nagyobb bevásárlások előtt javasolt listát írni. Az akciós újságokat nézegetve pedig megtudhatjuk, hogy mit, hol kaphatunk a legjobb áron. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a különböző márkák között is lehetnek eltérések. Nem biztos, hogy a drágább feltétlenül jobb is.

Igyekezz csak olyasmit venni, amire valóban szükséged is van.Vásárlás közben hajlamosak vagyunk elcsábulni. Sokszor olyan dolgok is a kosarunkban/kocsinkban landolnak, amik nem is szerepelnek a listánkon. Egy-egy vásárlás alkalmával találkozhatunk nem várt, kedvező ajánlatokkal, de csak akkor érdemes ezekkel élni, ha azok valóban kihagyhatatlanok, illetve a háztartásunkban is fogyasztott/használt termékekről van szó.

Soha ne indulj el otthonról üres gyomorral.Különösen akkor ne, ha bevásárolni mész. Az egyes (gyors)éttermek, büfék kínálatai olykor még teli hassal is igen csábítóak tudnak lenni, ha pedig már eleve éhesen indulsz el otthonról, szinte biztos, hogy veszel is majd magadnak valami ennivalót.

Ne rendelj, hanem készítsd otthon magad az ételt.

Vigyél magaddal saját készítésű ételt az iskolába, munkahelyre is.

Spórolj a közlekedésen. Miért váltanál két megállóra jegyet, ha van elég időd, s ugyanez a táv sétával sem okoz gondot? A „lábbusz” ingyen van, ráadásul még fizikai kondíciód megőrzésében, javításában is segít.

Próbáld meg csökkenteni a rezsit. Áram: A hagyományos izzókat javasolt energiatakarékosakra cserélni. Az elektromos berendezéseket használaton kívül mindig áramtalanítsuk, tehát ne hagyjuk stand-by üzemmódban se. Ezt különösen akkor nem szabad elmulasztani, ha elmegyünk otthonról, hiszen nem csak spórolás, de tűzvédelem szempontjából is jelentőséggel bír. Ha pedig úgy alakul, hogy venned kell egy új háztartási gépet, javasolt minél jobb energiaosztályú darabot választani. Víz: Zuhanyozni takarékosabb, mint kádban fürödni. Gyakran hallhatjuk ezt az állítást, azonban ez így önmagában még nem állja meg a helyét. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki csak egy gyors zuhanyt vesz, vagy fél óráig folyatja magára a vizet. Mint ahogyan az sem, hogy teli vagy fél kád vízben fürdik. Akár a zuhanyzást, akár a fürdést részesíti valaki előnyben, mindkettőnél oda lehet figyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztást. Ugyanez igaz a folyó és az álló vízben való mosogatásra is. Aki kertes házban lakik, az az esővíz hordókba, tartályokba gyűjtésével is sokat spórolhat.

Kövesd nyomon a víz-, villany- és gázfogyasztásod. Erre nem is kell külön felhívni a figyelmét azoknak, akik minden hónapban bediktálják a mérőállást. Ezt a tanácsot különösen akkor ajánlott megfogadni, ha átalányt fizetsz, így az éves elszámoló számla sem okoz majd kellemetlen meglepetést.