Egyszerű madáretető készítése házilag

2021. nov. 16. Lebán Csenge

A tél közeledtével a boltokban megjelennek a szebbnél szebb madáretetők. Az ügyes kezű ezermesterek talán el is tudják készíteni őket otthon faanyag, néhány szög és kalapács segítségével. Viszont nem mindenki ért a barkácsoláshoz. Összegyűjtöttem ezért olyan madáretetőket, amikhez nem feltétlen szükséges a méricskélés, fűrészelés és szögelés.

Először is fontos tisztázni, hogy mi az, amit nyugodt szívvel adhatunk a madárkáknak. Az apró magvak megfelelőek lehetnek, amennyiben nem sózottak vagy pörköltek. Gyümölcsöt is adhatunk nekik. Illetve amit még nagyon szeretnek, az az állati zsiradék, például szalonna bürke. De állateledel boltokban már lehet kapni kifejezetten madaraknak való táplálékgalacsint.

Amit semmiképpen sem szabad a madaraknak kitenni, az a kenyér. Még akkor sem, ha szárított! A legtöbben felpuffadnak tőle, és ez pusztulást is okozhat.

Hálós madáretető

Az átlátszó hálók, amikben zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk a szupermarketekben, nagyon hasznosak tudnak lenni, ha nem szakítjuk szét őket. Próbáljuk meg szépen lefejteni a zöldségesdobozról, a hálóba csomagolt dolgok esetében pedig vágjuk le a tetejét. Ha összegyűjtöttünk 3-4 apró lyukas hálót, kezdődhet az etetőgyártás. Töltsük meg őket madáreledellel, majd kössük össze a háló végét. Ha kipotyog belőle, egy kevés zsiradékkal (például vajjal) gombócot is formálhatunk. Egy zsinórra (akár cipőfűzőre) fűzzük fel őket úgy, hogy mindegyik után megcsomózzuk. Ez azért fontos, hogy ne csússzanak majd egymásba, hanem szépen, egymás alatt helyezkedjenek el. Végül nincs más dolgunk, mint felkötni az etetőt.

Muffinsütős madáretető

A muffinsütő általában egy olyan szerkezet, amiben különálló, muffin formájú gödröcskék vannak. Ezekbe a kis gödrökbe elkülöníthetjük a madaraknak az ennivalót. Az egyikbe szotyit teszünk, a másikba szalonnát, a harmadikba gyümölcsöt, és így tovább. Ezzel a módszerrel létrehozhatunk a madárkáknak egy mini-svédasztalt, és még azt is megtudhatjuk, melyik eledelt szeretik a legjobban. Mielőtt megtöltenénk a sütőt, valamivel ki kell lyukasztanunk a négy sarkát, de ha van megbízható, erős ragasztónk, azt is alkalmazhatjuk. A sarkokhoz erősítsünk zsinórt vagy láncot, és annak segítségével erősítsük fel valahová.

Konzervdoboz vagy befőttesüveg madáretető

Bármelyiket használhatjuk, a súlya miatt azonban érdemesebb üveget használni, hogy szeles időben is használható legyen a madarak számára. Természetesen tető nélkül van rá szükségünk. Amennyiben konzervdobozt választunk, mindenképpen figyeljünk arra, hogy a doboz szája ne legyen éles, nehogy sérülést okozzon a madárnak. Ha dekorálós kedvünkben vagyunk, lefesthetjük, illetve ilyen-olyan módszerekkel kidíszíthetjük a választott hengert. Utána egy hosszú, szélesebb szalagra lesz szükségünk. Keressünk egy botot vagy egy nem használt fakanalat, és a szalag segítségével erősítsük rá a henger oldalára úgy, hogy a másik oldalára kötünk csomót. A csomó után maradt szalaggal tudjuk felkötni. A botra ráülhetnek majd a madarak és könnyebben bebújnak róla az etetőbe. Az eledelt pedig nyilván az üveg vagy konzervdoboz belsejébe szórjuk.

Madáretető sütőtökből vagy narancsból

Mindkettő esetében egy félre lesz szükségünk. Belsejét kanalazzuk ki, csak a héja maradjon meg. Ezt könnyen átlyukaszthatjuk legalább 3, de inkább 4 helyen, zsineget fűzünk bele, majd a muffinsütőhöz hasonlóan fellógatjuk valahová. Az üres héjba töltsünk madáreledelt, és már készen is van a nem túl tartós, de annál egyszerűbb etető.

Műanyagflakonos vagy tejesdobozos etető

Az elv mindkettőnél ugyanaz, a doboz oldalát kell kivágni, akár két oldalon is, de nem a legaljánál, hogy maradjon egy kis kávája és elegendő eledel férjen bele. Flakon esetében a tetejét csavarjuk rá, hogy ne ázzon be esőzéskor. A flakont a nyakánál fogva, a tejesdobozt pedig átszúrva tudjuk felerősíteni valahova egy darab zsineggel.

A madáretetőt érdemes magas helyre tenni, főleg, ha kutya vagy macska is van a családban. Érdemes továbbá kicsit szélvédettebb helyre tenni, lehetőleg fák és bokrok közelébe, ahol a madarak alapból is tartózkodnak. Amire még fontos figyelni: az etetést csakis november környékén, a fagyos, havas időkben kezdjük, mert egészen addig a természetben is megtalálható a madárkák tápláléka. Ha ilyenkor is etetjük őket, elszoktatjuk őket az élelemkereséstől, amivel meglehet, hogy többet ártunk, mint használunk. Ha van rá lehetőségünk, fagyos időkben a vízellátásról is gondoskodhatunk, hiszen olyankor a vízszerzési lehetőségük is kevesebb a madaraknak. Mélyebb tálcából és flakonból készíthetünk utántöltős itatót, de egy kis tál is megteszi. Arra figyeljünk, hogy ha befagy, cseréljük ki, hiszen ellenkező esetben mit sem számít, hogy vizet adunk nekik.

Madarakról gondoskodni igen kedves feladat, hiszen ha mi megtesszük ezt értük, ők a tavasz beköszöntével vidám dallal ébresztenek fel bennünket minden reggel.