Egy segítő társ a konyhában, a mosogatógép

2021. márc. 21. Fodor Andrea

Régebben a tehetősebbek kiváltságának, luxusnak számított, ha volt egy konyhában mosogatógép. Többen felesleges nagyzolásnak tartják és egyenesen a lustaság jelképeként tekintenek rá. Azonban a 21. században már mindennapossá vált, és egy mára már tömegek által elérhető kényelmi berendezésről van szó.

Ha te is fontolgatod, hogy beszerezz egy mosogatógépet, akkor hoztunk néhány fontos tudnivalót, melyekkel érdemes tisztában lennek vásárlás előtt.

A készülék ára nyilvánvalóan döntő szempont, de legyünk azért figyelmesek, nem biztos, hogy a legolcsóbb lesz a legjobb választás. Az első és legfontosabb: van-e lehetőség beépíteni a mosogatógépet, vagy szabadon álló változatban kell gondolkodni? A beépíthető változat új konyhabútor vásárlásakor szokott általában felmerülni. Ilyenkor számolni tudunk a gép helyigényével és könnyebb bekötnünk a vízhálózatba is. A beépíthető változatnál kétféle opció választható: a teljesen rejtett és a részben rejtett típusú gép. Az egyiknél a bútorlap teljes egészében eltakarja a gépet, míg a részben rejtett változatnál a kezelőfelület egy része kilátszik a bútorlapból. A rejtett változatnál a kezelőfelület és a kijelző is csak az ajtó nyitásakor lesz látható. A kettő közötti különbség azonban elsősorban esztétikai, a működést nem befolyásolja, így válasszuk azt a változatot, mely nekünk jobban tetszik.

Ha a szabadon álló változatot választjuk, akkor figyelemmel kell lennünk a vízbekötési lehetőségre – megfelelő távolságra kell ettől elhelyeznünk a gépet. Amire még érdemes tekintettel lennünk: könnyedén hozzáférhető és teljesen kinyitható legyen a gép ajtaja, hogy zavartalanul tudjunk ki- és bepakolni használatkor. Minden szabadon álló mosogatógép pult alá építhető. Ezeknek saját előlapja van, ami színezett, vagy inox kivitelű.

Méretben háromféle változat kapható: 45, 60 és 90 cm szélességű. Ezek standard méretek, ettől eltérő nem létezik.

A következő szempont a választáskor a kapacitás legyen. Itt vegyük figyelembe, hogy milyen létszámú a család, milyen gyakran főznek, milyen gyakran van vendégség stb. A kapacitást a mosogatógépek esetén a terítékek jelölik, így választhatunk a 6-14 terítékes változatok közül. A teríték választásakor érdemes inkább felfelé választani, mert sokan abba a hibába esnek, hogy a család méretéhez pont szükséges nagyságút választanak. Aztán egy-egy nagyobb főzés esetén szembesülnek vele, hogy nem elég nagy a gép.

Minden géphez szükséges só, öblítőszer és mosogatószer. Vannak már kombinált készítmények is, melyekkel egy, vagy több tisztítószer kiváltható. Itt érdemes addig kísérletezni, míg meg nem találjuk a számunkra ideális terméket. A gépet ne indítsuk el, míg nem telik meg, ezzel vizet és energiát is megtakaríthatunk. Mára a legtöbb mosogatógép rendelkezik gyors- és energiatakarékos programmal egyaránt.

Gép választáskor nézzük meg, hogy milyen energiaosztályú a kiszemelt márka és válasszunk minél inkább energiatakarékos változatot. Most már mindegyik gépen fel van tüntetve a részletes áram és vízfogyasztás. Ezek mellett érdemes megnézni a zajszint értékeket is döntés előtt.

Aktív használatkor figyelnünk kell a gép rendszeres tisztítására is, hiszen sok kellemetlenségtől tudjuk megkímélni magunkat, ha megfelelően karbantartjuk azt. A gépek leírásában található alkalmazást érdemes betartani és havonta érdemes egy speciális tisztító programot is végezni. Tisztításkor a szűrőkre és a gumiperemes részekre is fordítsunk figyelmet. A só és öblítőszer hiányát a legtöbb gép jelzi, így azok utántöltéséről rendszeresen gondoskodjunk.

Figyeljünk rá, ha olyan helyen élünk, ahol a vízkeménység magas, akkor mindenképpen fordítsunk kiemelt figyelmet a gép sófogyasztásának a beállításra. Erre minden gyártótól kapunk megfelelő információs anyagot vásárláskor.

Használjuk tudatosan a mosogatógépet a konyhában, ezáltal sok időt spórolhatunk magunknak és a modern készülékek energiafogyasztása is kedvezőbb, mintha hagyományosan, kézzel mosogatnánk.