Díszítsük a kertünket tóval

2021. máj. 21. Lebán Csenge

Mindenki látott már bűbájos tóval díszített parkot akár élőben, akár filmekben. Ki ne szeretne ilyen látványra kilépni az otthonából? Megvan rá a mód, ugyanis bárki készíthet önállóan tavat az udvarába, akinek adottak a feltételek. Ha van elég helyünk, időnk, energiánk, valamint persze anyagi keretünk és elhatároztuk magunkat, nem nehéz ezt a csodás kis díszítőelemet elővarázsolnunk.

„Te is lehetsz tavi tündér,
megvédheted a tavat,
felelősen vigyázni rá,
az is komoly feladat.”

Aranyosi Ervin

Hogy miért is érdemes tóval díszíteni az udvart, illetve miért jobb a medencénél? A tó látványa emberközelibb, és még a klór sem szárítja ki a bőrünket, hajunkat. Fenntartása is egyszerűbb, hiszen a betelepíthető növények tisztán tartják a vizet, ellenben a medencével. Teljes mértékben természetbarát, és még a vízi élővilágot is odavonzza, mint például kétéltűek vagy egyes madarak, de mi is telepíthetünk a tóba halakat. Egyértelműen szebb látványt nyújt, mint egy úszómedence, és ennek a látványnak minden évszakban megvan a maga egyedisége.

Na de hogyan lássunk hozzá? Először is válasszunk neki egy megfelelő helyet. Mivel a kert díszének szánjuk, jó, ha központi helyen helyezkedik el a tó, azonban nem árt figyelni néhány dologra: ne legyen útban, ne sodorja veszélybe a háztartás gyermekeit és házi kedvenceit, ne egy dús lombozatú fa alatt helyezkedjen el (főleg ne diófa alatt, mert a leveleiből mérgező anyag oldódik a vízbe). A legjobb, ha félárnyékos környezetben van, a nagyobb fáktól távolabb. Arra is érdemes figyelni, hogy ne olyan helyre kerüljön, ahol reggeltől estig tűz rá a nap, mert ez algásodáshoz vezet. A legjobb, ha a reggeli órákban süt rá a Nap.

Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, megtervezhetjük az alakját, attól függően, hogy sarokba vagy középre szeretnénk a tavat. Ha ez is megvan, és úgy tűnik, jól mutat majd, kiáshatjuk a medret. Itt két dologra érdemes fokozottan figyelni. Az egyik, hogy a medret lépcsőzetesre ássuk. Ezzel otthont adhatunk kisebb-nagyobb vízszintet igénylő növényeknek is, illetve nagy segítség lehet a véletlen beleeső állatoknak a kikapaszkodáshoz, legyen az egy sün, vagy akár a saját állatkánk. A másik, amire érdemes figyelni, hogy ha tavirózsákat is szeretnénk, ahhoz a tó legmélyebb pontjának el kell érnie az egy méteres mélységet.

A gödörbe először geofóliát kell teríteni, el lesz a kapcsolat és az elválasztás a víz és föld között. Előtte szedegessük ki a kavicsokat és minden mást, ami kiszakíthatja a fóliát. Erre jöhet aztán a tófólia, aminek végeit földdel és kövekkel elfedhetjük. Ha teknősbékát telepítenénk a tóba, érdemesebb műanyag tómedret használni, mert a fóliát kiszakíthatja a teknős karma.

Ezek után jöhet a növények “ültetése”. A fólián keresztül már nemigen tudunk ténylegesen ültetni, hanem kaspóstul tudjuk csak elhelyezni a megfelelő részre. Végül jöhet a víz, majd a díszítés. Rengeteg tavi dísz, csobogó, és játék közül válogathatunk, azonban ha élő állatokkal “díszítenénk” a tavacskát, akkor takarítanunk is kell majd a vizüket! Ősszel segíthet egy háló, ami felfogja a hulló faleveleket, ha a tó fák közelében lenne. Az áruházak polcain pedig számos olyan segédeszközt megtalálhatunk, amik hasznunkra lehetnek a tavunk rendben tartásához.