Bárki oázissá varázsolhatja a kertjét a beporzók számára

2021. júl. 06. Diós Anita

Napjainkban sok szó esik arról, hogy bizony egyre kevesebb a beporzó rovar. Elsőre a legtöbben persze rögtön a mézelő méhekre gondolnak, pedig a legnagyobb veszélyben nem ők vannak, hanem az a számos őshonos lepke és vadon élő méhfaj, amelyek számára egyre kevesebb a nektárt adó vadnövény, de még inkább, a háborítatlan élőhely.

Mindenek előtt fontos megjegyezni, hogy nemcsak a nappali beporzókra van nagy szükség a biodiverzitás megőrzéséhez, hanem olyan éjszakai beporzókra is, mint amilyenek például az éjszakai lepkék. A méhek közül is ideális volna, ha nem csak a mézelő méhekre figyelnénk, hanem az olyan, gyakran magányosan, földben lévő járatokban vadon élő fajokra is, mint amilyenek egyes poszméhek.

A beporzóbarát kert egyik alapvető tulajdonsága, hogy amikor csak lehet, művelői kerülik az inszekticidek (rovarok ellen használatos növényvédő vegyszerek) használatát.

A nagyon kockázatos növényvédő szerek esetében egyébként fel is kell tüntetni a kockázatot, így olykor annyi is elég, hogy alaposan átböngésszük a használt termékek csomagolását és leírását. Más esetekben szóba jöhetnek „bio” eszközök is.

Ugyancsak nagyon fontos, hogy legyen a kertben egy kis háborítatlan terület, ahol a rovarok lárvái, hernyói nyugodtan kifejlődhetnek és táplálkozhatnak. Hiszen míg a lepkék kifejlett egyedei pollenek után kutatnak, a hernyóiknak elrágcsálható tápnövényekre van szükségük, és e célra a legtöbben aligha éppen a veteményesben látják szívesen a falánk kis vendégeket. A szabadon hagyott területen a poszméhek is könnyebben találhatnak maguknak lakóhelyet. Persze, ez nem azt jelenti, hogy az egész kertet gondozatlanul kellene hagyni, de egy kis sávot talán meg tudunk tűrni, ahol a természet a maga szabályai szerint enged teret az élet megannyi formájának.

Természetesen szót kell ejteni a virágos növényekről is, amelyek nélkül nem is igazi beporzóbarát kert egy kert. Az egyszerű vadvirágok és a virágot hozó haszonnövények (például napraforgó, eper, bab, borsó, gyümölcsfák és gyümölcsöt hozó cserjék) mellett természetesen lehet direkt olyan dísznövényeket is választani, amelyek a kertbe vonzzák a hasznos rovarokat.

A lonc, a hajnalka, a petúnia, a bugás lángvirág és az estike különlegessége, hogy a kertünkbe csalogathatják a kolibrire emlékeztetően akrobatikus mozdulatokkal táplálékot keresgélő kacsafarkú szendert. A gyerekek, de még a felnőttek számára is nagy élmény elnézni, amint ez a picit furcsa, de nagyon karizmatikus faj nagy igyekezettel cikáz a virágok között.

Tökéletes választás a beporzóbarát kertbe az orgona, a sétányrózsa, a kerti lepkevirág, a bársonyvirág, a dísznapraforgó, a kúpvirág, a szagos bükköny, a bodza, a levendula, a kokárdavirág és a sásliliom is.

Sokan úgynevezett rovarhoteleket is helyeznek ki a kertbe, amelyek a kialakításuknak köszönhetően alkalmasak arra, hogy többféle rovar is otthonra leljen bennük. Ezek is nagyon hasznosak tudnak lenni, de ahol vannak természetes kis szegletek és háborítatlan kertrészek, ott gyakran anélkül is akad hely a „lakás után néző” ízeltlábúak számára.

Egy-egy nagyobb, lapos szikla is figyelmes apróság a rovarok számára, hiszen több faj is szívesen napozik, melegedik az ilyen helyeken, míg a kerti tavak és a madarak számára is alkalmas, sekély itatótálak a nagy melegben lehetnek az állatok, köztük a rovarok segítségére.