Bár hideg az idő, de szellőztetni ilyenkor is fontos, csak másképpen

2022. jan. 13. Bálint Ildikó

Nyáron, amikor folyamatosan nyitva tartjuk az ablakokat mindez kevésbé észrevehető, mint, amikor mindent bezárva tartunk. Ilyenkor kap fontos szerepet a szellőztetés. Ez fokozottan igaz, ha olyan nyílászáróink vannak, amelyek hermetikusan lezárják a benti levegőt.

Valószínűleg neked sem kell bemutatni, milyen „oroszlánszag” tud lenni reggel, felkelés után a hálószobában. Vagy éppen milyen pára tud képződni este a fürdőszobában.

Hogyan szellőztessünk télen?

A friss levegőre mind a szervezetünknek, mind az otthonunknak szüksége van, de nem mindegy, hogy hogyan juttatjuk be azt otthonunkba.

Az egyik szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy a külvilág befolyásolhatja-e azt az időszakot, amikor alkalmas a szellőztetés. Például, ha olyan útszakasz mellett lakunk, ahol nagy a forgalom, akkor érdemes a kora reggelt vagy a késő estét választani.

Akár az is szempont lehet, hogyha a szomszédunk tüzel, akkor azzal egy időben ne szellőztessünk, mert bejöhet a füst, ami nagyon kellemetlen tud lenni.

A módszert tekintve a legbiztosabb módszer, ha kereszthuzatot csinálunk és minél nagyobb felületen kinyitjuk az ablakokat. Ebben az esetben elegendő lehet néhány perc is a szoba levegőjének kicserélésére. Abban az esetben, ha egész nap otthon tartózkodunk, akkor a reggeli szellőztetés mellett érdemes este újból megismételni.

Mikor ideális a lakás páratartalma?

Ma már a modern eszközöknek köszönhetően nem ördögtől való, hogy odafigyeljünk arra, hogy milyen az otthonunk páratartalma.

Amit ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a 40-50 % között mondható megfelelőnek, ha ennél több az már túl magas páratartalmat jelent és könnyen penészesedés következhet be. A penész pedig nemcsak esztétikai kérdés, hanem betegségek táptalaja lehet. Ha ruhát szárítunk bent, a ruhákból elpárolgott víz nagyban hozzájárul a páratartalom növeléséhez.

Viszont, ha a megadott érték alatt van, akkor száraz a levegő, ami könnyen a nyálkahártyánk kiszáradásához vezethet, amely további bajok forrása lehet. Azt tudni kell, hogy minél melegebbet csinálunk otthonra, annál szárazabbá válik a levegő.

Mivel nagyon sok időt töltünk a négy fal között, egyáltalán nem mindegy, hogy azt milyen körülmények között tesszük. Így ne sajnáljuk azt a kevés meleget, ami kiszökik az ablakon, mert az egészségünk megőrzése érdekében muszáj szellőztetni. Arra érdemes figyelni, hogy olyankor szellőztessünk, amikor épp nem megy a fűtés vagy nem tüzelünk, mert akkor kevesebb energiaveszteséggel megúszhatjuk.

Tipp

Ha lefekvés előtt még gyorsan szellőztetsz, akkor a friss oxigénnek köszönhetően sokkal jobbat fogsz tudni aludni, ehhez még pluszban figyelj arra, hogy 20-21foknál ne legyen melegebb. Ha testünket minél jobban átjárja a friss levegő, akkor nemcsak a szervezetünk lesz hálás, de lelkileg is jobban fel tudunk töltődni.