Az otthoni strandolás előnyei

2022. júl. 25. Szűrös Ivett

Az idei nyárra igazán nem lehet panaszunk, hiszen a hőmérséklet hetek óta harminc fok körül van. A kánikula napjaiban pedig az ember leginkább három dologra vágyik: vízközelre, hideg italokra és hűvös szobára. Ilyenkor mindenki, akinek kedve, ideje és egy kis pihenésre félretett pénze van, az szívesen tölt el néhány órát vagy akár egy teljes napot is valamelyik strandon.

Napközben megy a fürdőzés és a napozás, közben pedig frissítőnek jöhet egy-egy hűtött ital. Amikor pedig az ember úgy érzi, elég volt mára, fogja magát (és a családját), majd hazafelé veszi az irányt, hogy visszahúzódjon az otthon hűvös falai közé. Azonban azoknak a szerencséseknek, akik kertes házban élnek, még a lábukat sem kell kitenni hazulról, ha (nap)fürdőzni szeretnének, hiszen akár otthon is varázsolhatnak vízparti hangulatot.

Most nézzük meg, milyen előnyei vannak az otthoni strandolásnak.

Olcsóbb

Ha összeszámoljuk, hogy mennyibe kerül egy átlagos, négytagú família számára egy strandon eltöltött nap belépőjegyekkel, útiköltséggel, (helyben vásárolt) enni-innivalóval és minden egyéb adódó kiadással, akkor igencsak megkapjuk egy alsó-középkategóriás családi medence árát. Ennek előnyeit azonban nem csupán egyetlen nap tudjuk élvezni, hanem bármikor, amikor épp időnk és kedvünk van egy kis fürdőzésre. Amikor pedig megéhezünk vagy megszomjazunk, elég csak pár lépést tenni a konyha felé. Az otthoni, garantáltan friss hozzávalókból pár perc alatt össze lehet dobni valami könnyű harapnivalót, amit le lehet öblíteni a diszkontáruházban, akciósan vásárolt italokkal, melyek mindig elérhető közelségben, a hűtőben sorakozva várják a szomjazókat. És desszertnek mi is jöhetne más, mint egy finom jégkrém. 😊 Otthon a gyerekek sem nyaggatják a szülőket, hogy ez és az kell nekik a bazársorról, így meg lehet spórolni jó pár – kétszeres áron árult – játék árát is. Mert a strandon valahogy engedékenyebb az ember, ezért egy-két újabb felesleges műanyag kacatot úgyis megvesz a kicsik örömére.

Nyilván, akinek elég pénze és nagy udvara van, az nem vacakol sem holmi felfújható, sem merevfalú medencékkel, hanem építtet egyet. Ám egy átlagos família számára egy alsó-középkategóriás családi medence is megteszi, legalább egy nyarat biztosan „kibír”.

Biztonságosabb

Az otthoni medencézés több okból is biztonságosabbnak mondható, mint a közfürdőben vagy a vízparton történő strandolás. Egyrészt – a különféle innen-onnan összegyűjtött hasznos információknak köszönhetően, illetve a szükséges eszközök és szerek használatával – mi magunk gondoskodhatunk a víz folyamatos tisztaságáról, valamint tudjuk, hogy akik a medencét használják, azok ápoltak és egészségesek, így a bárminemű fertőzés eshetősége igen csekély. Másrészt annak is kisebb az esélye, hogy a gyerekek elvesznek, vagy valamilyen baleset éri őket. Természetesen felnőtt felügyelete nélkül még a saját udvaron sem szabad egyedül hagyni a kicsiket. Ám mivel otthon jóval kisebb és ráadásul általuk is jól ismert mozgásterük van, így a szülők is nagyobb biztonságban tudhatják őket, és ezért nyugodtabban pihenhetnek, napozhatnak vagy épp fürdőzhetnek ők maguk is.

Kevesebb stresszel jár

Bárhová és bármennyi időre is utazzon el az ember, az mindig egyfajta jól szervezettséget igényel. Ezt a rendszert pedig annál nehezebb megtartani, minél több tagja van a családnak. Arról már nem is beszélve, ha a csomagolásért, vagyis azért, hogy minden szükséges holmit magukkal vigyenek, kizárólag egyetlen ember (rendszerint: Anya) a felelős. Otthoni strandoláskor viszont minden csak pár méter távolságra van, így nem kell például azon aggódni, hogy a gyerek hisztizik valamilyen odahaza felejtett holmi (pl. játék) után.

Természetesen ez a cikk nem a strandok és a közfürdők ellen szól. Ám ha – ezek helyett vagy mellett – akár pénzügyi, akár valamilyen egyéb ok miatt az otthoni strandolást (is) választja valaki, attól még teremthet maga körül igazi vízparti hangulatot, ráadásul mindez az ismertetett előnyökkel is jár.