Az online vásárlás kényelme

2020. febr. 03. Szűrös Ivett

A legtöbben legalább egyszer már biztosan vásároltak az interneten keresztül. Az online vásárlás során érhetnek minket különféle pozitív vagy negatív tapasztalatok. Azonban általánosságban elmondható, hogy számos előnye is van a hagyományos vásárlással szemben.

Az elfoglalt ember egyik legnagyobb kincse az az idő, melyet a munkán kívül magára, a családjára, a barátaira és minden egyéb számára fontos dologra fordíthat. Igaz, a közös vásárlást is tekinthetjük egyfajta programnak, ám igencsak fárasztó, különösen például karácsony előtt, amikor is az adventi időszak alatt sok üzletben végeláthatatlan sorokat kell kivárni. Az online vásárlást ezzel szemben a számítógép, tablet, mobiltelefon segítségével bármikor és bárhol megejthetjük. Mielőtt azonban ezt megtesszük, fontos, hogy kellőképpen tájékozódjunk a megvásárolni kívánt termék(ek)ről, valamint az árusító webáruház(ak)ról. Ezt könnyen megtehetjük például  tömegközlekedési eszközön utazva, esetleg elalvás előtt, így nem kell másra szánt időt erre elvonni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor váratlanul romlik el egy nagyobb háztartási gép, – mint például a mosógép, – melynek pótlására rövid időn belül szükség van. Azonban ilyenkor sem szabad elkapkodni, és érdemes körülnézni – akár a hagyományos, akár az online vásárlás mellett döntünk – , hiszen sokszor előfordul, hogy ugyanazt a terméket az egyik üzlet/webáruház magasabb áron hirdeti, mint a másik. Természetesen, amikor valamit egyik-napról a másikra kell beszerezni, az ember nem variál néhány ezer forinton, ám sokszor ennél jóval többet spórolhatunk, ha előtte tájékozódunk az árakról. Az árak mellett az adott termékhez/webáruházhoz fűzött véleményeket szintén ajánlott átolvasni a számunkra legjobb döntés meghozatalához.

Az online vásárlás során igénybe vehetjük a házhoz szállítást. Ennek köszönhetően nem nekünk kell egy-egy nagyobb termék autóba való ki-bepakolásával vesződni. Igaz, a házhoz szállítás elvileg csak a megadatott címig szól, ám egy kis borravaló fejében a futárok nagy része szívesen segít a nehezebb csomagok házba/lakásba való becipelésében is. A szállítási költség összege (web)áruházanként változik, bizonyos esetekben akár ingyenes is lehet (pl. meghatározott összeghatár felett).

Az online vásárlás során többféle fizetési mód közül választhatunk. Ha még mindig érzünk magunkban egyfajta kételyt a biztonságot illetően, akkor sincs semmi gond, hiszen a legtöbb esetben lehetőség van az utánvétes fizetésre is.

Természetesen a hagyományos vásárlás érzését nem helyettesítheti az online, ám ez utóbbinak köszönhetően időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg, ami a mai világban egyáltalán nem elhanyagolható szempont.