Az ideális burkolat

2020. máj. 16. Szűrös Ivett

A burkolat minden otthon meghatározó eleme. Amennyiben ingatlanvásárlás előtt állunk, elsősorban régebbi épületeknél érdemes a majdani felújítási költségekbe belekalkulálni, hogy nagy valószínűség szerint szükség lesz a burkolatok teljes cseréjére.

Amennyiben pedig az aljzat a süllyedés jeleit is mutatja, akkor nem elég a régit felszedni, vagy az újat arra helyezni, hanem az egész helyiséget újra is kell betonozni, és csak a száradási idő kivárása után lehet elkezdeni a burkolást. A felújítási munkák során a megfelelő burkolat kiválasztása rendkívül fontos. De mit is válasszunk? Hideg vagy meleg burkolatot? Lássuk, melyek a legnépszerűbbek!

Laminált padló

Sokak kedvence, elsősorban azért, mert négyzetmétere már néhány ezer forintért kapható, valamint lerakása sem igényel túl nagy szakértelmet. Kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy annál nagyobb kopásállóságú laminált padlót kell választani, minél forgalmasabb helyiségbe szánjuk. Főként hálószobákban és nappalikban megtalálható melegburkolat.

Linóleum (PVC padló)

Emellett elsősorban nem a „szépsége”, hanem az ára és a szintén egyszerű lerakása miatt döntenek sokan. Vannak, akik egyszerűen csak a helyiség méretére vágják, és ragasztás, valamint szegélyek nélkül lerakják. Ez ideig-óráig megoldást nyújthat, ám hosszú távon nem praktikus, hiszen takarítás során a víz aláfolyhat, ami miatt a linóleum alja penészedni kezdhet. Elsősorban konyhákban és közlekedő helyiségekben találkozhatunk a melegburkolat ezen fajtájával.

Padlószőnyeg

Hasonlóan a linóleumhoz, ezt is sokan ragasztás és szegély nélkül rakják le. Higiénia és takarítás szempontjából nem túl praktikus, hiszen a háztartásokban előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek. Bármikor kiönthetünk valamit, és amíg egy kis méretű szőnyeget kimoshatunk a mosógépben, addig a padlószőnyeget órákig kell sikálnunk, hogy a keletkező foltokat eltüntessük, ha egyáltalán sikerrel járunk. Ezért főként olyan helyiségekbe ajánlott a melegburkolat ezen fajtája, amelyekben kicsi az átmenő forgalom, így például háló- és vendégszobákba.

Hidegburkolatok

Lerakásuk szakértelmet igényel. Természetesen vannak olyan vállalkozó szelleműek, akik spórolás és egyéb szempontok miatt maguk burkolják le otthonuk egy-egy helyiségét, ám nem célszerű, ugyanis nem véletlenül van egy külön szakma erre a célra. Ajánlott hozzáértő burkolót megbízni e feladattal, így biztos, hogy a fuga évek múltával is a helyén marad, valamint a járólapok sem mozgósodnak meg. A burkolat kiválasztásánál figyelembe kell venni a kopásállóságot, emellett pedig javallott drágábbat venni, ugyanis a legolcsóbbak azonnal megrepednek, megtörnek, ha valami nehezebbet leejtünk. Konyhába, nappaliba, közlekedőkbe, valamint fürdőhelyiségekbe tökéletes választás, hiszen könnyen tisztán tartható.

Én személy szerint a mediterrán stílus kedvelője vagyok. Ebből adódóan az egész házban, még a hálószobákban is rendkívül szépnek és praktikusnak tartom a hidegburkolatot.