Az életünk meghatározó kérdése – Vidék, vagy város?

2020. ápr. 30. Szűrös Ivett

Ez a kérdés sokakat foglalkoztat, és bizony akár vitákat is szíthat az ellentétes nézeteket vallók között. Abban azonban mindenki egyetérthet, hogy mindkettő mellett vannak érvek és ellenérvek, méghozzá szép számmal, és inkább az egyéni körülményektől függ, kinek melyik felel meg jobban.

Előfordulhat például, hogy valaki a gyermekkori évei, élményei miatt ragaszkodik a vidékhez, ám munkája a városba szólítja. Ilyenkor dönteni kell a költözés és az ingázás között. De most nézzük meg, mi szólhat az egyik és mi a másik mellett, illetve ellen.

Ha vidékről beszélünk, akkor nem feltétlenül egy eldugott kis zsákfalura kell gondolni, hiszen Magyarországon is vannak igen takaros kis települések a (nagyobb) városok vonzáskörzeteiben. Sajnos, az is igaz, hogy ezekben a helységekben a házak/lakások bérleti díja, valamint vételára is magasabb, mint egy kevésbé központi helyen lévő településen. Ilyenkor alaposan mérlegelni kell, érdemes-e leköltözni egy talán lassan elnéptelenedő falucskába, ahol elképesztően olcsón kiváló állapotú ingatlanhoz juthatunk. Vagy inkább áldozzunk többet egy olyan ingatlanra, amely egy minden szempontból fejlődő/fejlett infrastruktúrájú településen található. Természetesen, döntésünket nagyban befolyásolhatja a család, a munka, valamint az anyagi helyzetünk is. Az is előfordulhat, hogy valakinek egyszerűen elege lesz a nagyvárosi nyüzsgésből, ezért vidékre vágyik, hogy gazdálkodjon és egy egészen másfajta életmóddal próbálkozzon meg.

Nyilvánvaló, hogy a megfelelő infrastruktúrával rendelkező városokban több lehetősége jut az egyénnek a tanulásra, a munkavállalásra, a párválasztásra és a szórakozásra is. Ezért is van, hogy sok fiatal a tanulmányok befejezése után, ha csak nem indokolja valami különös körülmény, nem szívesen költözik vissza vidékre, főleg akkor, ha egy elmaradottabb, hátrányos helyzetű településről származik. Azt is fontos megemlíteni, hogy nem csak az agglomerációkban, de a városokban is vannak családi házas övezetek, saját kerttel rendelkező sorházak, valamint új, igényesen kialakított lakások, így nem kell feltétlenül panelba költözni. Ezek az ingatlanok azonban az egyszerű emberek számára szinte megfizethetetlennek, legalábbis hitel felvétele nélkül, amit egy életen át lehet fizetni.

Mielőtt valaki a vidék vagy a város mellett dönt, érdemes alaposan átrágnia magát az összes választást befolyásoló körülményen. Főleg, ha esetleg ingatlanvásárlást is tervez, hiszen az albérletet könnyebben fel lehet mondani, mint egy házat/lakást eladni.