Az allergiások és az otthonuk

2021. máj. 17. Fodor Andrea

Az allergiások az év több hónapjában küzdenek kellemetlen tüneteikkel. Aki bármilyen pollenallergiával küzdött már valaha, az pontosan tudja, hogy otthonuk kialakítása során is tekintettel kell lenniük speciális igényeikre. Odafigyeléssel és tudatossággal csökkenthetőek a tüneteik otthonukban is.

Mivel a pollenek a levegőben szállva terjednek, így otthonunkban is jelen vannak. Így egy allergiás személynek saját otthonában is érdemes néhány óvintézkedést, megelőző intézkedést eszközölnie. Allergéntől függetlenül – házipor, állatszőr, pollenek – mindenképpen fontos, hogy sokkal gyakrabban porszívózzunk, portalanítsunk, mint egyébként tennénk. A robotporszívó ugyan luxusnak tűnhet, de ha valaki házipor allergiában, vagy állatszőr allergiában szenved, akkor érdemes elgondolkodnia egy ilyen háztartási gép beszerzésén. Ezek az okos kis szerkezetek ugyanis beprogramozhatóak, hogy akár mindennap végigmenjenek a lakáson, és összegyűjtsék a port a padlóról. Meglepődnénk, hogy kézi porszívózás után még mennyit összegyűjt egy ilyen kis gép. Akkor is hasznos segítség lehet, ha kisállatunk van, ugyanis a lehulló szőrt is nagyon hatékonyan begyűjti.

Ahol hidegburkolat van a padlón, ott ajánlott a porszívózás után a felmosás is. Allergia esetén hatásos segítséget jelenthetnek az illóolajok. Amennyiben a felmosóvízbe cseppentünk néhány csepp légtisztító hatású olajat (pl. borsmenta, eukaliptusz, levendula), akkor az légzéskönnyítő hatású lehet a betegek számára.

A másik sarkalatos pont a hűtő/fűtő berendezések, klíma rendszeres és alapos szakember általi tisztítása. Nem is gondolnánk, hogy mennyi kórokozó és por gyűlik fel ezeknek a berendezéseknek a szűrőjében! Fontos, hogy ezt bízzuk hozzáértő szakemberre, akinek időben jelezzük, hogy szükséges lenne tisztítani a berendezést. Mostanában kevés a szakember, így túlterheltek lehetnek, ezt vegyük figyelembe, mikor időzítjük a karbantartást – lehet, hogy csak hetek múlva lesz szabad időpontja a szakembereknek.

Itt érdemes szót ejteni a szellőztetésről is, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy aktív pollenszezonban mikor nyitunk ablakot. Javasolt a kora hajnali, vagy a késő esti szellőztetés, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció a levegőben.

A következő igen fontos terület a lakástextilek tisztítása. Valljuk be, nem túl gyakran mossuk a függönyöket, ágytakarókat, díszpárnákat. Pedig ezeken ugyanúgy megtapadhatnak a tüneteket felerősítő pollenszemcsék, porszemcsék. Válasszunk olyan lakástextileket, melyek mosógépben könnyedén moshatók, így gyakran tudjuk őket tisztítani allergiás időszakban. Ide tartozik az ágynemű is, de azt külön említenénk, mivel azt még ettől is gyakrabban, néhány naponta érdemes mosni a leginkább tünetes időszakokban.

Összességében tehát odafigyeléssel és gyakoribb, módszeresebb takarítási technikákkal hatásosan csökkenthető otthonunkban a káros pollenek koncentrációja.