Amikor a sok teendő között elveszik az ember…

2022. máj. 13. Szűrös Ivett

Manapság bizony az embernek rengeteg különféle feladata adódik a mindennapokban. Természetesen a teendők száma több dologtól függ(het). Számít például, hány tagú háztartásban élünk, de az is, hogy ránk hárul-e minden elintéznivaló, vagy pedig azok igazságosan megoszlanak a családtagok között. Az sem mindegy, hogy dolgozunk-e, vagy háztartásbeliek vagyunk. De természetesen a sort még lehetne folytatni, hiszen minden egyén és család helyzete más.

Bizonyára sokak számára ismerős a következő mondás:

„Akinek nincs(en) esze, legyen notesze.”

Természetesen ezt a mondást nem kell szó szerint értelmezni… Az elintézendő teendőket ugyanis nem csak azoknak ajánlott felírni, akiknek kevésbé jó a memóriájuk, de igazából mindenki másnak javasolt, hiszen inkább jegyezzünk le minden tennivalót, minthogy a mindennapi rohanásban elfelejtsünk egy fontosabb feladatot vagy épp találkozót.

Akárhogy is, olykor bizony igencsak megkönnyíti az ember a saját dolgát azzal, ha felírja, mit kell elintéznie, illetve milyen találkozóknak kell eleget tennie a közeli-távoli jövőben. De a különféle listák is egyfajta emlékeztetőnek szolgálnak. Ugyanis bizonyos dolgokat elég nehéz „maradéktalanul” fejben tartani. Ilyen például az, hogy egy nagybevásárlás során mi mindent tegyünk a bevásárlókocsiba, mi is az pontosan, ami hiányzik otthonról. Ugyanígy iskolakezdés előtt a szülőknek is némi könnyebbséget jelent, ha összevetik az iskolától kapott listát a gyerekek meglévő holmijaival, mert így tényleg csak azt veszik meg, amire valóban szükség is van.

Az embernek többféle lehetősége van arra, hogy emlékeztetőket készítsen. Most tekintsünk el a modern verzióktól, mint például a különféle mobilos applikációktól, és maradjunk a hagyományos jegyzeteknél.

Ha van otthon egy dolgozószobánk vagy legalább egy dolgozósarok, ami csak a miénk, érdemes lehet az íróasztal körüli falszakaszt is hasznosítani => jegyzetfal. Igazából csupán az anyagi lehetőségeinktől függ, hogy milyen és mekkora táblát veszünk erre a célra. Kapható parafa, amire rajz- vagy táblaszögekkel rögzíthetjük a cetlijeinket; van krétával írható, emellett törölhető változat is létezik, sőt olyan is, ami nem csak törölhető, de mágneses is. Természetesen azok, akik kedvet éreznek és elég ügyesek is a barkácsoláshoz, maguk is készíthetnek például fából egy olyan felületet, amelyet a falra rögzítés után jegyzetfalként használhatnak. De nem csak az íróasztal körül, hanem igazából otthonunk bármely helyiségébe elhelyezhetünk emlékeztetésre, üzenésre használt táblákat. Célszerű lehet még például a bejárathoz, illetve a hűtőszekrényre vagy valahol annak közelében.

A fali táblák mellett a különféle méretben és variációban kapható noteszek, valamint határidőnaplók is igen hasznosak tudnak lenni. De ha érzünk némi kreativitást magunkban, akár mi is elkészíthetünk egy számunkra megfelelő darabot.

Ha épp nem otthon vagyunk és a határidőnaplónk sincs nálunk, átmeneti megoldásnak jó lehet az is, ha egy éppen felmerülő feladatot kis cetlire jegyzünk, majd azt egy olyan helyre tesszük, ahonnan biztosan elővesszük majd, miután hazaértünk.

Akár az jellemző ránk általánosságban, hogy elfoglaltak vagyunk, akár kevésbé stresszesek a mindennapjaink, ám legalább a fontosabb feladatokat, alkalmakat és találkozókat célszerű feljegyezni, emellett a vásárlásokhoz is hasznos lehet listákat készíteni. Az, hogy emlékeztetésre, illetve üzenésre pontosan milyen eszközt is választunk, igazából már részletkérdés. A lényeg, hogy a feljegyzéseknek köszönhetően semmiről se feledkezzünk el, semmit se mulasszunk el.