Alternatív mosószerek mosópor helyett

2021. szept. 05. Fodor Andrea

Régen dédanyáink még a patakban mosták a ruhákat. Manapság már választani is nehéz, hogy milyen mosószerrel mossuk a szennyest. Most azoknak szeretnénk egy kis segítséget adni azoknak, akik szívesen kipróbálnának valami mást is, a szokásos mosópor helyett.

Saját készítésű, házi mosószer

A mosószappan hatékonyságát nem kell bemutatni, azonban nem igazán kényelmes használni a hagyományos formájában. Ezért sokan próbálkoznak saját készítésű mosószer előállításával. Ehhez lereszelik a mosószappant és fél kiló mosószódával és 5 liter vízzel sűrűre főzik. Ez kicsit macerásnak tűnhet ugyan, de átlagos esetben egy hónapra elegendő házi mosószerünk lesz belőle. Ezt használhatjuk bátran színes ruhákhoz is, mivel a mosószóda nem önmagában kerül bele, így nem fogja a színeket sem fakítani.

Mosótojás

A mosótojás most már sokfelé beszerezhető, érzékeny bőrűeknek kifejezetten ajánlott megoldás. A tojás maga műanyagból készül és kis méretű ásványi golyócskákat tartalmaz. A kétféle golyócska a mozgás és a víz hatására kölcsönhatásban lépnek és kíméletesen, vegyszermentesen tisztítják a ruhákat. Fontos, hogy használatakor ne tömjük tele a mosógépet, hogy legyen elegendő helye mozogni a tojásnak is. Színes és fehér ruhákhoz egyaránt használható, és mivel minimum 50 alkalommal használható (kiszereléstől függően), így gazdaságos és környezettudatos alternatívája a mosópornak.

Mosódió

A mosódió az Ázsiában őshonos Sapindus Trifoliatus szappanféle termése. Általánosan beszerezhető, szintén környezetbarát megoldás ruháink tisztítására. Az elhasznált mosódió héja teljes mértékben komposztálható, természetesen lebomló anyag. Hatékonysága, folttisztító hatása ugyan elmarad a mosótojástól, vagy a mosószódától, de általános, kevéssé szennyezett ruhák mosásához tökéletesen alkalmas mosási alternatíva. Színes és fehér ruhákhoz egyaránt használható. Foltok, erősebb szennyeződés esetén ajánlott mosószódával kombinálni.

Mosószappan

A mosószappan dédnagymamáink titkos háztartási kincse manapság újra fénykorát éli. Környezettudatos szempontok alapján ma is sokan választják ezt a régi, jól bevált mosószert a szennyes ruha tisztításához. Fontos tudni, hogy a mosószappan 40 celsius fok feletti vízben tud igazán hatékonyan feloldódni, így, ha reszelt formában használjuk, ezt mindenképpen vegyük figyelembe. Sokan használják reszelés után feloldva is, így könnyebb az adagolása is. Igen hatékony, még a makacs foltokkal is elbánik.

Szódabikarbóna

A másik titkos kincse nagymamáink mosókonyhájának a szódabikarbóna. A vakítóan fehér ruhák titka, hogy a mosáshoz adagoljunk 4-5 evőkanál szódabikarbónát, melyet mosáskor szórjunk a mosógép dobjába. Kiváló folttisztító, fehérítő és szagsemlegesítő tulajdonsága van.

Amennyiben tehát tennénk néhány kísérletet az alternatív mosószerek terén, úgy jó szívvel ajánljuk a fenti módszereket kipróbálásra. Akár a bőrünk védelme, akár a környezetünk megóvása vezérel minket, találunk megfelelő alternatívát a hagyományos mosópor kiváltására.