A tisztaságért tenni kell

2020. máj. 10. Szűrös Ivett

A legtöbben szeretik, ha otthonukban rend és tisztaság uralkodik. Addig, amíg valaki megcsinálja helyettünk a házimunkát, bele sem gondolunk, hogy a szép, tiszta lakókörnyezet bizony nem terem magától, azért tenni kell.

A családoknál általában az anyukákra hárul a háztartás vezetése, illetve az azzal együtt járó feladatok elvégzése. Szerencsésebb esetben apuka is besegít, valamint a már nagyobb gyermekek is kiveszik részüket a mindennapi teendőkből. De ha nincs munkamegosztás, már az is segítség lehet, ha a családtagok legalább igyekeznek megtartani a fennálló rendet és a tisztaságot.

A háztartási munkát szerencsére megkönnyítik az egyes technikai vívmányok, mint pl. az automata mosógép, a mosogatógép, a porszívó, stb., melyek nélkül bizony már el sem tudjuk képzelni az életünket.

Manapság takarítóeszközökből és tisztítószerekből (ablaktisztítók, mosogatószerek, fertőtlenítők, stb.) is hatalmas a kínálat. Azonban nem kell feltétlenül a vegyszeres megoldást választani az általunk elvárt tisztaság és higiénia eléréshez. Környezetbarát és az egészségre sem ártalmas szerekkel helyettesíthetjük azokat. A citrom- és az ecetsav például hatásos vízkőoldószerek.

Talán egyetlen házimunka van, ami nem kerül nagy fáradságba, ezáltal mindenki kedvence, ez pedig a szellőztetés. Azonban bármennyire is magától értetődő és egyszerű tevékenység, mégis vannak, akik nem elégszer nyitnak ablakot/ajtót. Bizonyára sokan fordultak már meg olyan lakásokban/házakban, ahol már a küszöb átlépésekor érezhető volt egyfajta állott, áporodott szag. A rendszeres szellőztetés nem csak azért fontos, mert egy friss, jó levegőjű otthonban szívesebben tartózkodunk, hanem bizonyos egészségügyi problémák is megelőzhetőek általa. Ezért is fontos télen is ablakot nyitni, hiszen a fűtött helyiségekben, a levegő alacsony nedvességtartalma miatt könnyebben kiszáradnak a nyálkahártyáink. Emellett az is jellemző, hogy a nem rendszeres szellőztetés penészedéshez vezethet. Különösen a fokozott páraképződésnek kitett helyiségeknél figyelhető ez meg (pl. konyha, fürdőszoba). Az ott lakóknál pedig penészgomba-allergia jelentkezhet.

A takarítás olyan tevékenység, amelyet nem szeretni kell, hanem egyszerűen megcsinálni. Lehetőség szerint vigyünk egy rendszert bele, hogy átláthatóbb legyen, mikor, mely feladatok vannak soron. Ha nem hanyagoljuk el a házimunkát, és nem csak akkor végezzük el, amikor kedvünk van hozzá, hanem akkor, amikor az időszerű, a saját dolgunkat könnyítjük meg.